Henk Hage (rechts) is winnaar van de Kaliber Cultuurprijs 2018.
Henk Hage (rechts) is winnaar van de Kaliber Cultuurprijs 2018. (Foto: Ger Loeffen)

Henk Hage winnaar van Kaliber Cultuurprijs Beuningen 2018

Beuningen - Kunstenaar Henk Hage heeft de Kaliber Cultuurprijs 2018 gekregen.

Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Beuningen heeft op voordracht van de jury uit de vijf genomineerden besloten om de Kaliber Cultuurprijs toe te kennen aan Henk Hage. De Beuningse wethouder Henk Plaizier, die ook Kunst en Cultuur in zijn portefeuille heeft, maakte op woensdag 21 november de winnaar bekend. De jury bestond uit: Ben van
Duin (voorzitter), Cees van Ingen, Suzanne van Emden, Diana Bijl en winnares van de Kaliber Cultuurprijs 2017 Sharon Vas.

Henk Hage ontving tijdens een veelzijdige culturele avond in Theater de Molen in Beuningen een fraai gekalligrafeerde oorkonde uit handen van Klaas-Albert Veerbeek, penningmeester van de Stichting Cultuurprijs Beuningen. Jeroen Lever van Kaliber Adviseurs overhandigde de winnaar een check van €2500. De avond werd gepresenteerd door voormalig nachtburgemeester van Nijmegen Angela Verkuijlen en acteur en schrijver Erik Loeffen.


Innerlijk gezicht

Het door Ben van Duin en Sharon Vas voorgelezen juryrapport maakte melding van de grote impact van het werk van kunstenaar Henk Hage. In het portrettenproject 'Bewaakte Ogenblikken' vertelt Henk Hage het verhaal van 88 long stay TBS'ers. Al schilderend heeft hij hun innerlijke gezicht vastgelegd, soms zo confronterend, dat je er nauwelijks naar kunt kijken. Een reeks die hij alleen kon maken doordat hij in het verleden zichzelf steeds opnieuw heeft geportretteerd.

Huismeester

Henk Hage is een veelzijdig kunstenaar. Het long stay-project is slechts één van zijn vele activiteiten. Hij werkt vanuit zijn atelier in Galerie De Gang in Beuningen. Tijdens exposities is hij al jaren de 'huismeester' en zorgt voor grote en kleine dingen. Altijd op de achtergrond aanwezig. Een bijzonder kunstenaar, die met zijn werk verbindingen legt waar ze niet gezocht worden.

De overige genomineerden voor de Kaliber Cultuurprijs 2018 waren: Stichting Historisch Besef Beuningen, Theater Over & Weer, Koninklijke Muziekvereniging ULTO en het
Plusklasproject 'De Overtocht'. De genomineerden vertegenwoordigden ook dit jaar een breed scala aan disciplines en leeftijden en lieten zien hoe mooi en divers de Beuningse cultuur zich ontwikkelt.

Initiatiefnemer voor de Kaliber Cultuurprijs is Kaliber Adviseurs, een organisatie met stevige wortels in Beuningen en de regio Maas en Waal. Ook Ger Loeffen en Willeke Guelen zijn betrokken bij dit voor Beuningen unieke evenement. De Kaliber Cultuurprijs wordt van harte onderschreven door de gemeente Beuningen, Stichting Perspectief en de Harten4 Groep.


Meer berichten