Foto: Archief van Verbeelding van de Waal

'Verbeelding van de Waal' op beide oevers van de rivier

Op donderdagmiddag 13 december vindt in Het Dijkmagazijn Beuningen en de Veldschuur in Bemmel een unieke simultaan-bijeenkomst plaats over landschap en cultuur op beide oevers van de Waal.

Beuningen/Bemmel - In Bemmel vertelt cultuurhistoricus John Mulder over de geschiedenis, het landschap en de streekcultuur van de Betuwe. In Beuningen doet historicus, journalist en gebiedskenner Peter Deurloo zijn verhaal over het Land van Maas en Waal. Via een live stream staan beide locaties met elkaar in verbinding en zijn de presentaties over en weer te volgen.

'Verbeelding van de Waal' brengt het verhaal van de Waal letterlijk in beeld aan de hand van tien tot vijftien thematische historische beschouwingen die toegelicht worden met honderden beelden zoals schilderijen, historische foto's, archeologische vondsten en artefacten. De verhalen gaan onder andere over de vroegere omgang met het water, het ontstaan van het landschap, bedrijvigheid, visserij, overstromingen en de verdediging daartegen.

Tijdens de simultaan-bijeenkomst gaan de presentatoren specifiek in op rivierverhalen over Bemmel en Beuningen. Verbeelding van de Waal op Locatie wil een impuls geven aan de samenwerking tussen lokale bezoekerscentra langs de Waal (de 'dWaalpunten), organisaties op het gebied van cultuur, landschap en historie, De Bastei en Erfgoed Gelderland.

Verbeelding van de Waal op Locatie is een initiatief van Het Dijkmagazijn Beuningen, Stichting Lingewaard Natuurlijk, De Bastei, Erfgoed Gelderland en bureau Overland. Het wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Boven en beneden de rivieren: Verbeelding van de Waal op locatie vindt plaats op donderdag 13 december van 14.30-17.00 met nazit. Inloop vanaf 14.00. Deelname is gratis.
Aanmelden (er is een beperkt aantal plaatsen): via https://www.dijkmagazijnbeuningen.nl/agenda/verbeelding-van-de-waal-op-locatie. Adres: Het Dijkmagazijn Beuningen, Dijk 41, 6641 LA Beuningen. Na aanmelding ontvangt u het programma en de routebeschrijving. Kijk voor meer informatie op www.debastei.nl/projecten/verbeelding-van-de-waal.

 

Meer berichten