De leerlingenraad op het nu (op wat kunstgras na) nog niet zo groene plein. (Foto: Marlies van der Burgh)
De leerlingenraad op het nu (op wat kunstgras na) nog niet zo groene plein. (Foto: Marlies van der Burgh) (Foto: )

Groen schoolplein voor basisschool De Wegwijzer

Onlangs liet de gemeente Beuningen weten dat ze graag ziet dat kinderen kunnen spelen op een 'groen schoolplein' – een soort natuurlijke speeltuin. De Wegwijzer in Winssen is één van de scholen die bezig is met plannen hiervoor.

Door Marlies van der Burgh

Winssen – "Het schoolplein is saai!" "Er is geen schaduw!" Nadat een aantal bomen gekapt moest worden zag de leerlingenraad van De Wegwijzer drie jaar geleden ruimte voor verbetering en kwam op het idee om een nieuw speeltoestel op hun schoolplein te zetten. Maar, wat bleek: één apparaat kostte een dikke tienduizend euro. Terwijl er op school druk gespaard werd, dachten de kinderen ook na over andere opties. Want ja, straks heb je één toestel erbij en nog steeds geen schaduw. Zullen we het hele plein anders indelen? Met nieuwe bomen en speeltoestellen van moeder natuur - die zijn goedkoper én leuker!

Inmiddels werken de kinderen al geruime tijd aan het plan – ze zijn daarvoor onder andere naar het gemeentehuis gegaan – en is nu de leerlingenraad van 2018-2019 aan zet. Bob Janssen (Groep 8), Marijn Arts (Groep 8), Maud Dubelaar groep 5, Britt van de Camp (groep 7), Julia de Kleijn (groep 6), Anne van Beuningen (groep 5), Tijmen Huisman (groep 4) en Melle Davis (groep 3) hebben de opties onderzocht en zijn aan het puzzelen. Marijn: "Welke dingen zijn er te koop en hoe duur zijn ze?" In het huidige plan zijn onder andere als wensen opgenomen: een klimrots, boomstamtrap, zitkeien, klimboom, tunneltjes, een turn- en voetbalveldje en wilgenhutjes. De Winssense ontwerpster Laura Knoops (Toffe Tuinen) zet de wensen om in een plan voor de praktijk dat rekening houdt met verschillende leeftijdsgroepen en het bieden van voldoende uitdaging en afwisseling.

Van de geplande klimboom is iedereen fan. "Die vinden we echt heel leuk! Dit plein wordt leuker dan het vorige! " Maud, Julia en Anne zijn blij met de natuurlijke beschutting. "Dit jaar zocht iedereen de schaduw op in de fietsenstalling. Straks kun je ook ergens anders spelen. Gras en grond zijn minder warm dan tegels. En: de blaadjes van de bomen houden ook regen tegen." Ook zijn ze blij met de vele speelmogelijkheden. "Nu zijn er een paar toestellen en die zitten snel vol. Irritant! Straks zijn er meer dingen om mee te spelen. Je kunt ook makkelijker je eigen spelletjes bedenken." Britt: ik denk dat je op dit plein meer gaat bewegen."

"Het stimuleren van beweging is inderdaad één van de doelen van het nieuwe plein", vertelt Getty Huisman, voorzitter van de schoolpleinwerkgroep en ouder van twee kinderen op de school. "Andere doelen zijn het voorkomen van pesten, leren beter samen te spelen, meer aandacht voor de natuur en het inrichten van lessen rondom het plein. Met de vele natuurlijke materialen willen we de kinderen meer uitdaging bieden. Een groen plein is beter voor de creativiteit en de fantasie."

De schoolpleinwerkgroep gaat de komende tijd verder bezig met de begroting en planning. Getty: "We moeten een flink bedrag bij elkaar sparen, bijvoorbeeld door een al gehouden sponsorloop, fondsen, mogelijke subsidies en het benaderen van Winssense bedrijven." De leerlingenraad blijft betrokken bij het project en kijkt naar welke rol de kinderen en ouders kunnen vervullen in het maken en onderhouden van het nieuwe plein. De school hoopt dat in de meivakantie en anders in de zomervakantie een deel van het plan gerealiseerd is. 

Basisschool De Triangel in Beuningen is ook bezig met van hun nieuwe schoolplein een groen schoolplein te maken. Hun vorige schoolplein was ook groen.

Meer berichten