Jan Litjens coördineerde de verzetsgroepen in Winssen en omgeving. Hij voerde hiervoor regelmatig regionaal overleg in Nijmegen en bracht belangrijke informatie terug naar de dorpen. (Foto: Toneelvereniging Plankenkoorts)
Jan Litjens coördineerde de verzetsgroepen in Winssen en omgeving. Hij voerde hiervoor regelmatig regionaal overleg in Nijmegen en bracht belangrijke informatie terug naar de dorpen. (Foto: Toneelvereniging Plankenkoorts) (Foto: Toneelvereniging Plankenkoorts)

Plankenkoorts speelt uniek verhaal uit WO II

Toneelvereniging Plankenkoorts uit Winssen bestaat dit jaar 35 jaar. Dit vieren zij met de bijzondere jubileumvoorstelling Dorp in Verzet. Deze voorstelling gaat over het dorpse verzet in Maas en Waal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

WINSSEN - De unieke voorstelling is gebaseerd op het levensverhaal van Jan Litjens, die ten tijde van de oorlog regionaal verzetsleider was. Jan Litjens coördineerde de verzetsgroepen in Winssen en omgeving. Hij voerde hiervoor regelmatig regionaal overleg in Nijmegen en bracht belangrijke informatie terug naar de dorpen.

Zijn familie heeft zijn verhaal exclusief beschikbaar gesteld voor de jubileumvoorstelling van Toneelvereniging Plankenkoorts. Het is de eerste keer dat dit verhaal wordt verteld. De voorstelling wordt muzikaal begeleid door Koninklijke Fanfare ULTO.

Dorp in verzet gaat over geheime sabotage-acties en onderduikers, maar ook over angst en moed en het maken van moeilijke keuzes. De voorstelling speelt in de periode september 1943 tot september 1944, tot aan de bevrijding van Maas en Waal. Het stuk vertelt over de sabotage-acties die plaatsvonden in Maas en Waal en de vaak moeilijke afwegingen die Jan moest maken. Gaat het belang van één persoon voor het belang van velen? Wat levert een actie op? Maar ook: welke risico's ben je bereid te nemen?

Plankenkoorts geeft het publiek met deze voorstelling een unieke kijk op het verzet in oorlogstijd in deze regio. Juist omdat er zo weinig bekend is over het Maas en Waalse verzet in die tijd is Plankenkoorts vereerd dat zij deze voorstelling op de planken mag brengen.

De voorstellingen vinden plaats in De Paulus op: zaterdagavond 6 april 20.00 uur, zondag 7 april 14.00 uur en 20.00 uur, donderdagavond 11 april 20.00 uur, vrijdagavond 12 april 20.00 uur en zaterdag 13 april 14.00 uur en 20.00 uur

Meer berichten