Foto: Marlies van der Burgh

Honderd jaar gezelligheid bij fanfare N.A.G.

19 maart bestaat het Weurtse NAG (Na Arbeid Gezelligheid) honderd jaar. De fanfare gaat dan ook een groots eeuwfeest houden dat het hele jubileumjaar lang duurt! Wie iets over de geschiedenis van NAG kan vertellen is Willy Klaassen, die onlangs zelf een jubileum te vieren had. Met zijn vijfenzestigjarig lidmaatschap is hij het op één na langstzittende lid.

Door: Marlies van der Burgh

WEURT – NAG is opgericht op 19 maart 1919 door Pastoor van de Marck en hoofdonderwijzer Wouterse. Willy Klaassen: "Er was toen nog geen muziekvereniging en ja, een muziekvereniging in het dorp, dat hoorde toch wel?" Het (toen nog) kleine orkestje begon met zo'n tien tot vijftien man en er werden in de beginjaren instrumenten als de fluit bespeeld. Na een jaar of vijf werd het een echte fanfare.

Willy was zeven jaar oud toen hij bij NAG kwam spelen. "Ik kom uit een heel muzikale familie. Mijn vader was muzikant en ook mijn oudste broer en mijn zus bespeelden instrumenten. Da's leuk - zo is het een stukje familietraditie. Mijn vader kwam aanzetten met een cornet, dat is een klein trompetje. Ik was natuurlijk ook nog een klein mannetje, haha." Na een paar maanden toonladders oefenen kreeg Willy zijn eerste partituren mee naar huis. "Als je die dan na een paar weken kon spelen, mocht je bij de fanfare. Mijn allereerste nummer? Volgens mij was dat 'Vlammende Heide', als ik me niet vergis." NAG speelde in die jaren veel nummer in een klassieke stijl. Willy: "Geen Beethoven hoor, maar bijvoorbeeld stukken van Gerard Boedijn of Kees Vlak."

"Repetities begonnen altijd om half acht. Om half zeven kwam Hent Wetenkamp al binnen om de oliekachel aan te maken. Een uur later was het dan warm. Tien over half kwam de dirigent binnen, want die had nog even een paar borreltjes in de kroeg genomen." Willy herinnert zich dat deze wel streng kon zijn. "Als je een foutje maakte werd je erop gewezen. Als jong jongetje maakte dat wel indruk." De pauze duurde een kwartiertje, de 'chef kachel' zette ook koffie voor de club.

In de loop der jaren is het bij NAG veel gemoedelijker geworden, vindt Willy. "De pauzes zijn nu héél gezellig! Waar dat vroeger een snel bakkie betekende, wordt er nu meer de tijd voor genomen en kun je ook een pilsje bestellen. De gezelligheid vind ik het belangrijkste aan NAG. Ja, anders was ik allang pleite, haha". Hij geniet van de muziek en vindt het een fijne groep mensen onder elkaar. "Het zijn mensen die veel organiseren en aanpakken. Er zijn heel veel vrijwilligers in de groep. We kunnen ook goed opschieten met de dirigent. Muzikanten worden goed opgeleid. Er worden tegenwoordig lessen gegeven door een dirigent van de muziekschool." Wat is er nog meer veranderd in de loop der jaren? Willy: "De muziekkeuze is veranderd. De klassiekere nummers spelen we veel minder vaak, daar zijn bijvoorbeeld Abba en Queen voor in de plaats gekomen. Maar: omdat het dit jaar een jubileumjaar is, komen er wel een paar stukken uit de oude doos. Dan kan het publiek horen: wat speelde NAG vroeger en nu."

Waar NAG het vroeger ook flink druk mee kon hebben was het meedoen aan concoursen. "Dat is hard werken, hoor! Het betekent drie keer in de week repeteren en de laatste week voor de wedstrijd zelfs elke dag. En: in het verleden moest je verplicht eens in de vijf jaar op concours, anders werd je gedegradeerd! Daar hebben we tegenwoordig gelukkig meer keuze in. NAG heeft ervoor gekozen om er veel minder aan mee te doen. Het is zo intensief, en we willen juist dat de gezelligheid op de eerste plaats staat en er zijn voor het dorp. Zorgen voor binding en alle feestelijkheden luister bijzetten. Na honderd jaar hebben we een goede basis in het dorp - als er iets te vieren is, dan zijn we er." Toch heeft Willy ook goede herinneringen aan sommige wedstrijden. "Het is hartstikke leuk als er iets moois uitkomt. Twintig jaar gelden was dat bijvoorbeeld zo. Het ging om een concours in Hapert en NAG speelde als eerste. De groep die opnames zou maken was de apparatuur nog aan het opstellen... Maar we hadden het hoogste aantal punten van het hele weekend: 324! Vanwege de zuiverheid en de interpretatie. Nou, we hebben wel feest gevierd, dat begon al in de bus."

"De toekomst van NAG? Op naar de tweehonderd jaar! Het is een goed en gezellig stel bij elkaar. Op dit moment richten we ons erop om de jeugd bij het fanfareleven te houden en goed op te leiden. Zo krijgen groep vier en vijf van de basisschool gratis muziekles: muzikanten komen naar school en laten de kinderen kennismaken met de instrumenten. We hopen dat er dan een paar van willen blijven. Ze kunnen een instrument lenen van de vereniging. Op dit moment hebben we 20-25 jeugdleden, we mogen niet klagen."

Jubileumactiviteiten
In maart en april vinden de eerste jubileumactiviteiten van NAG plaats. Tijdens het openingsweekend is er een openingsmoment en receptie voor alleen-leden. Natuurlijk zijn er in dit weekend ook evenementen gepland voor alle Weurtenaren en mensen uit de gemeente Beuningen. Zoals op vrijdag 22 maart - dan is het Orkest Koninklijke Marechaussee te gast bij NAG. Het concert begint om 20.00 en vindt plaats in de grote zaal van De Kloosterhof. Entree: 5 euro. OP zondag 24 maart speelt NAG tijdens de eucharistieviering in de St. Andreaskerk, om 10.00. Op 24 maart organiseert de fanfare een zogenaamd 'Maestroconcert': d.w.z. een ludieke dirigentenwedstrijd. Van 14.00-17.00 in De Kloosterhof, gratis entree. Op 13 april is er een zeepkistenrace op circuit Scharsestraat Weurt (dijk). Van 14.00-17.00 en voor de leeftijden 6 tot 86. Inschrijven kan bij Hans via 100jaar@nagweurt.nl. Meer informatie over het jubileum(programma) is te vinden op: http://100jaar.nagweurt.nl.

Meer berichten