Dagje demonstraties van domotica

Woorden zoals Domotica, eHealth en Smart Homes, we komen ze steeds meer tegen. Wat betekenen ze nu eigenlijk?

BEUNINGEN - Het woord 'domotica' is afkomstig van twee woorden, namelijk het Latijnse 'domus', dat 'huis' betekent, en het achtervoegsel '-tica', dat lijkt te duiden op 'toegepaste wetenschap'. Men komt dit achtervoegsel ook tegen in de hedendaagse begrippen informatica, telematica en robotica. Samengevoegd betekent ''domotica' huisautomatisering. In de praktijk komt domotica meestal neer op geautomatiseerde oplossingen voor in huis. Wanneer men in een zogenaamde 'smart home'. woont, bevat de woning meerdere apparaten die allemaal met elkaar kunnen communiceren via WiFi, Bluetooth of een ander (toekomstig) communicatiemiddel. e-Health is het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (vooral internet-technologie) om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen. e-Health-toepassingen helpen patiënten en artsen om elektronisch met elkaar te communiceren.

Op 24 februari bestaat de mogelijkheid om in Beuningen kennis te maken met de nieuwe domotica-producten en diensten. Tijdens de domotica-informatiedag kan men 'nieuwerwetse' producten en diensten bekijken en uitproberen. Na binnenkomst kunnen bezoekers een vijf minuten durende introductie over domotica bekijken. De Movements Group vertelt over producten en diensten in ontwikkeling ten behoeve van particulieren en bedrijven. Te denken valt aan alternatieve batterijen en dataopslag en zonne- en hybride energiemogelijkheden. In de houten zaal vertellen de sprekers van Smart Homes en ZZG een aantal keren gedurende de dag welke producten er aan komen en welke al gebruikt worden in en om het huis en in de beveiliging en de (gezondheid)zorg. Om duidelijk te maken dat 'moderne' dingen niet moeilijk of gevaarlijk zijn maken kinderen in het Tech Lokaal producten die ze ook zullen demonstreren. De zorgrobotjes Pepper, Robin en Bibi zijn aanwezig en laten zien wat ze allemaal al kunnen. De begeleiders leggen dat haarfijn aan u uit. Enkele deelnemers geven demonstraties over wat men met VR kan doen en hoeveel plezier men er aan kan beleven. De kinderen in het Tech Lokaal maken zelfs hun eigen VR filmpje. Ook is er een met domotica ingerichte woonkamer met domotica en zijn er stands met producten op het gebied van verlichting, verwarming en veiligheid. Ook zijn er installatiebedrijven die u wegwijs maken in de mogelijkheden. Er zijn verschillende (zorg)bedrijven die hun producten demonstreren. Denk aan een Audicien, Bob de Bot, Helper-app, de Tovertafel en het Prettig Thuis Kennis Centrum.

De Domotica Infodag vindt plaats op zondag 24 februari van 11.00 tot 16.00 uur in De Lèghe Polder in Beuningen en de toegang is gratis.

Meer berichten