Weesinrichting Neerbosch en het bezoek van soldaten en Montgomery
Weesinrichting Neerbosch en het bezoek van soldaten en Montgomery (Foto: Van 't Lindenmuseum-archief)

Expositie: Veilig in oorlogstijd

Jaarlijks vluchten er duizenden mensen voor oorlogsgeweld. Vroeger was dit niet veel anders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Weesinrichting Neerbosch een veilige haven voor honderden Gelderse evacués en Engelse soldaten. Samen met het Neerbossche personeel en de weeskinderen zochten zij een weg door deze moeilijke tijd.

NIJMEGEN - Nadat Nijmegen in september 1944 was bevrijd, zochten de Engelse soldaten een veilig heenkomen om zich voor te bereiden op de laatste slag in de Betuwe. Arnhem diende bevrijd te worden en Nijmegen moest worden beschermd. Neerbosch werd daarom het hoofdkwartier voor generaal MacMillan en de Engelse Polar Bear divisie. Al gauw ontstonden er vriendschappelijke banden tussen de Neerbossche jongeren en de gulle Engelse soldaten. Hoe was deze tijd voor kind en soldaat?

Terwijl de geallieerde soldaten hun leven waagden voor de bevrijding van Nederland, ontvluchtten vele Gelderse burgers hun huizen. Driehonderd van hen kwamen terecht op Neerbosch. Zo ook de Nijmeegse fietsenmakerszoon Wim Rattink en boerendochter Ada Hupkes uit Elst. In de expositie zijn twee unieke audioverhalen te horen over hun ervaringen.

De expositie 'Veilig oord in Oorlogstijd: Evacués en Monty's mannen op Neerbosch' loopt tot en met 2021 in de Van 't Lindenhoutmuseum. Voor meer informatie en openingstijden, zie de website vantlindenhoutmuseum.nl. De tentoonstelling is onderdeel van de viering 75 jaar Vrijheid in de provincie Gelderland.

Meer berichten