Politiek: ook voor jongeren

Morgen (13 maart) vindt het Gelderse jongerendebat plaats in de Statenzaal van het Provinciehuis van 16.00-18.00 uur. Statenleden en lijsttrekkers van verschillende politieke partijen gaan in debat met jongeren. Dit doen zij aan de hand van stellingen waar de meningen nogal uiteen kunnen lopen.

ARNHEM - Eén stelling luidt bijvoorbeeld: "Iedere Gelderse jongere moet de Duitse taal leren." Of: " Alle Gelderlanders moeten buiten de spits gratis gebruik kunnen maken van streekbussen." Ook debatteren de politici met jongeren over de stelling "Autorijden in Gelderland moet goedkoper worden." U bent van harte uitgenodigd om bij het debat aanwezig te zijn. Graag vooraf aanmelden.

Het Debatbureau onder leiding van Frits Bloemberg heeft de regie in handen van het debat. Daarnaast is programmamaker Tim Hofman aanwezig om de jongeren extra scherp te houden en feedback te geven op de debatten. De jongeren komen goed beslagen ten ijs. Naast het feit dat zij al uitblinken in debatteren hebben zij zich goed voorbereid op de confrontatie met de politici. Zij durven echt het gesprek met de politici aan te gaan op onderwerpen die voor hun van belang zijn.

Jongeren gaan in debat met: GroenLinks Paul Smits, CDA Gedeputeerde Bea Schouten, D66 Lijsttrekker Michiel Scheffer., ChristenUnie Bram van Riezen, 50PLUS Marcel Bruins, SP Maurits Gemmink, Lokale Partijen/Code Oranje Lara Minnaard, PvdA Jan Daenen, VVD Frederik Peters

U kunt zich aanmelden om aanwezig te zijn bij het debat via jonggelderlandkiest@gelderland.nl Meer informatie via www.gelderland.nl/jonggelderlandkiest.

Gelderland Experience

Provincie Gelderland brengt de Provinciale Statenverkiezingen onder de aandacht van jongeren door hen te laten zien wat de provincie zoal doet. Andere activiteiten de komende periode:

1. De mobiele escaperoom 'Gelderland Experience' toert van 6 februari t/m 20 maart langs verschillende mbo-scholen in Gelderland. In een programma van anderhalf uur moet een klas de wereld van de ondergang redden. Zo leren de studenten op een interactieve manier welke taken de overheid uitvoert, en specifiek de provincie Gelderland, zoals onderhoud van wegen en zorgen voor een werkend wifi-netwerk. Ook na de verkiezingsperiode rijdt de escaperoom door de provincie. 

2. Verkiezingsfestivals op 20 maart: Op 4 mbo-scholen worden verkiezingsfestivals gehouden: op ROC Rivor in Tiel, RijnIJssel in Arnhem, ROC Nijmegen in Nijmegen en het Graafschap College in Doetinchem. De scholen staan die dag in het teken van de verkiezingen. Stemhulp www.youngvoice.nl helpt jongeren om een politieke partij te vinden die bij hen past. Door stellingen te beantwoorden en video's te bekijken die de stellingen onderbouwen krijgen ze een stemsuggestie.

3. De provincie deelt video's over de debatten, stellingen, foto's, video's en berichten via Instagram en Facebook #ditdoetdeprovincie

Meer berichten