Gezond voor een prikje

GGD Gelderland-Zuid gaat bijna 30.000 jongeren tussen de 15 en 18 jaar inenten tegen de meningokokkenziekte. Het inenten begon vrijdag en moet voor de zomer klaar zijn. 14-jarigen kregen in het najaar al een prik tegen deze ziekte.

Van 15 maart tot 3 april is de eerste inentingsronde. Hiervoor worden jongeren opgeroepen die geboren zijn in 2001, 2002 en een resterend deel van 2004. Zij hebben een uitnodiging van het RIVM ontvangen. Ze kunnen voor de inenting terecht op één van de acht priklocaties in de regio. In juni begint de tweede vaccinatieronde voor jongeren die geboren zijn in 2003 en 2005. Zij ontvangen hiervoor nog een uitnodiging.

Voor het inenten van alle jongeren zijn in totaal 3500 personeelsuren nodig. Iedere prikdag zijn er ongeveer 25 tot 40 medewerkers bezig.

Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Door meningokokken kan iemand hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. In Nederland komt meningokokkenziekte het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners. Daarom worden zij ingeënt.

Meer weten? Kijk op ggdgelderlandzuid.nl of op rivm.nl.

Meer berichten