Er gaan 30 slachtoffers bij jubileumfeest vallen

Ewijk - Het jubileumfeest op de Groene Heuvels op 7 mei loopt gruwelijk uit de hand: er vallen 30 slachtoffers. Dat weten de lokale EHBO-verenigingen en Rode Kruis-afdeling nú al. Want ze hebben de oefening zelf georganiseerd.

Al vijf jaar werken de EHBO verenigingen Bergharen-Hernen-Leur, Ewijk-Winssen, Beuningen-Weurt, Horssen en de Rode Kruis-afdelingen Beuningen en Wijchen samen. Dat wordt één keer per jaar zichtbaar bij een grootschalige EHBO-oefening. Nu, bij het eerste lustrum, betreft het een uit de hand gelopen evenement, waarbij ruim 30 slachtoffers vallen. Extra hulp is noodzakelijk.

Sinds een aantal jaar worden er op het terrein van de Groene Heuvels verschillende evenementen georganiseerd. Van een ééndaagse tot een heel weekend lang. Tijdens deze evenementen is er ook altijd eerste hulpverlening aanwezig. Dit moet op last van de gemeente.

In veel gevallen bestaat de eerste hulpverlening in de basis uit EHBO'ers. Naar gelang het (risico)evenement kan verplicht worden dat hier ook gespecialiseerde eerste hulpverleners actief dienen te zijn. Denk hierbij aan speciaal opgeleide verpleegkundigen, ambulancepersoneel en eventueel artsen.

En als er dan onverhoopt toch iets groots gebeurt, dan komt de reguliere ambulance en wellicht ook de brandweer en andere vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid in actie. Ook kan de Veiligheidsregio het Rode Kruis inschakelen door het Noodhulp Team op te roepen.

Juist dit Noodhulp Team gaat op dinsdagavond 7 mei een grootschalige oefening houden, waarbij de leden van EHBO-verenigingen en het Rode Kruis ingezet worden als slachtoffers. Dit om juist eens aan de andere kant van de eerste hulpverlening te staan en om mee te maken hoe de georganiseerde (semi-)professionele hulpverlening te werk gaat en om te ervaren hoe het is om slachtoffer te zijn.

Meer berichten