Wim Gerrits tijdens het Alzheimer Café Beuningen: "Een arts is er om mensen beter te maken en niet dood te maken."
Wim Gerrits tijdens het Alzheimer Café Beuningen: "Een arts is er om mensen beter te maken en niet dood te maken." (Foto: Ger Loeffen)

Veel belangstelling voor thema euthanasie

Beuningen - Hoe hou je zelf de regie over je leven. De mogelijkheden en onmogelijkheden van euthanasie als je dementie hebt. Dat was maandagavond het thema van het Alzheimer Café Beuningen.

Euthanasie is een onderwerp waarmee iedereen zoveel moeite heeft. Ook gastspreker Wim Gerrits, huisarts in Horssen en daarnaast SCEN-arts, had zichtbaar moeite met het onderwerp. "Een arts is er om mensen beter te maken en niet dood te maken. Maar binnen de huidige wetgeving zijn er veel mogelijkheden tot uitvoering van euthanasie. Daarom ben ik ook SCEN-arts. Naast de huisarts bezoek ik de patiënt en oordeel of er zorgvuldig is gehandeld en aan alle wettelijke eisen is voldaan."

Duidelijk werd wel dat het bij mensen met een vorm van dementie vele malen moeilijker is hét moment te bepalen. Veel kan op papier gezet worden middels een euthanasieverklaring. Deze moet door de patiënt zelf en naasten worden opgesteld en worden besproken met de behandelend arts.

Voor veel bezoekers van het Alzheimer Café Beuningen riep het thema veel vragen op. Die werden dan ook veel gesteld. Gerrits: "Als je in zo'n situatie komt is het heel belangrijk dat je daarover goed communiceert. Bespreekt het vroegtijdig met je partner, kinderen en zeker met je huisarts."

Alzheimer Café Beuningen wordt elke tweede maandag van de maand gehouden in Droom! Beuningen.

Meer berichten