Foto: Steve Yeaman

Met een noodvaart van de Dijk naar beneden

Ze schrokken zich letterlijk een ongeluk bij de eerste proefrit: de zeepkist sloeg over de kop. "We hadden niet in de gaten dat de Scharsestraat zó steil is in het eerste stuk", zegt Hans Straten, organisator van de Zeepkistenrace van het jubilerende NAG op zaterdag 13 april. "We hebben besloten om de jeugd pas vanaf de helft van dat eerste steile stuk te laten starten." De Zeepkistenrace is één van de vele jubileumactiviteiten van de jubilerende muziekvereniging NAG in Weurt.

door Frank Kuijpers

Gelukkig vielen er geen gewonden bij de proefrit, maar leerzaam was het wel. De ene zeepkist is de andere niet. De zeepkist waarmee de test werd uitgevoerd, heeft een vrij smalle wielbasis en is klein. Voeg daar nog een volwassen chauffeur aan toe en al snel is er een disbalans.

Los daarvan beseft Straten dat de Scharsestraat boven aan de Dijk érg steil is. Voeg daar de scherpe bocht aan toe na 50 meter en je hebt voldoende ingrediënten voor een gevaarlijke start. "En dan te denken dat we aanvankelijk nog dachten aan een schans op de Dijk om vanaf te starten", zegt Straten. "Nou, die is écht niet nodig!"

'Het moet wel veilig blijven'

De jeugd tot 12 jaar start dus niet helemaal bovenaan op 13 april. "Het moet wel veilig blijven", zegt Straten. De andere deelnemerscategorie bestaat uit volwassenen. "Of eigenlijk iedereen boven de 12 jaar, maar we verwachten dat het vooral 30-plussers zijn die zich hiervoor in zullen schrijven. Bijvoorbeeld de vaders of opa's die een zeepkist voor hun zoon of kleinzoon bouwen en denken: lijkt me ook wel leuk om mee te doen." Zij mogen wel bovenaan de Dijk starten.

Mocht de snelheid onverhoopt toch te groot zijn bij het naderen van de eerste bocht, dan kunnen de deelnemers in de ankers gaan. Want een rem is een verplicht onderdeel van de zeepkist. Zo zijn er meer eisen om te mogen starten. "De zeepkist moet tenminste vier wielen hebben", zegt Straten. "Drie is te gevaarlijk; je slaat zo over de kop. De vier wielen moeten ook allemaal de grond raken."

Fietshelm

Verder mag de zeepkist geen aandrijving zoals een motortje of trappers hebben. "En een helm is verplicht. Dat hoeft niet per se een integraalhelm te zijn; een fietshelm is ook goed."

Voorafgaand aan de race worden de zeepkisten gekeurd. Zo moet er bijvoorbeeld een stevige stuurinrichting op zitten. De zeepkist mag ook geen gevaar vormen voor de deelnemers en omstanders door loshangende of scherpe onderdelen.

Op een aantal plekken langs het parcours komen strobalen te liggen. Vooral in de bochten en op plekken waar zich obstakels bevinden. "Aan de graskant is het minder nodig." Mocht er desondanks een zeepkistcoureur uit de bocht vliegen: er is EHBO aanwezig.

Laatste moment

De Zeepkistenrace begint al goed te leven in Weurt. Tot nu toe hebben zich 15 deelnemers ingeschreven, maar Straten weet dat er véél meer aan de start zullen verschijnen. "Zo gaat dat in een dorp: de mensen praten er met elkaar over en zetten vaak nog op het laatste moment een zeepkist in elkaar. We hebben er daarom ook voor gekozen dat inschrijven zelfs nog op de dag zelf kan, vlak voor de start."

Toch zijn er ook al Weurtenaren gesignaleerd die serieus met de race bezig zijn. "Van de omwonenden van de Scharsestraat hebben we gehoord dat er al mensen een testrit hebben gemaakt. Ook zijn er verhalen dat een team gaat deelnemen met een echte kart waar de motor uit is gehaald." Die laatste lijkt een geduchte kanshebber op de eindzege want met een kart (brede wielbasis, laag zwaartepunt) kan wél met een rotvaart door de bocht.

De Zeepkistenrace gaat op tijd, niet op bereikte afstand. De deelnemers krijgen drie pogingen. De snelste tijd telt mee voor het klassement. Dat wordt opgemaakt in twee leeftijdscategorieën: jeugd tot en met 12 jaar en iedereen boven de 12 jaar.

Originaliteitsprijs

Tijdens het rijden van de race zullen deelnemende zeepkisten door een onafhankelijke jury beoordeeld worden op originaliteit. De originaliteitsprijs wordt toegekend aan de origineelste, de mooiste of de leukste deelnemende zeepkist. De prijsuitreiking vindt na afloop plaats, zo rond 17.00 uur, in zalencentrum 't Centrum aan de Pastoor van der Marckstraat 7 in Weurt.

Dezer dagen zet Straten met zijn collega-organisatoren de laatste puntjes op de i. Straten is overigens geen lid van muziekvereniging NAG en hij heeft ook nog nooit in een zeepkist gezeten. "Voor het 100-jarig bestaan wilde men een jubileumcommissie waarvan de voorzitter juist géén lid van NAG is. Dat maakt dat die voorzitter 'vrij' kan denken, niet vast zit in de historie van de vereniging. Zo ben ik in de jubileumcommissie gekomen." Naast Straten zitten in de jubileumcommissie: Jo Smits, Marian Reijnen-Kersten, Marleen Verduijn, Anne-Marie Dennissen-De Waal, Krystel Smits-Bakker en Wilbert Smits.

Predikaat Koninklijk

De jubileumactiviteiten gingen op vrijdag 22 maart van start met een jubileumconcert van NAG met het Orkest Koninklijke Marechaussee in De Kloosterhof. Het concert kreeg een extra feestelijk tintje toen burgemeester Daphne Bergman een Koninklijke Erepenning kwam uitreiken aan de vereniging. "We mogen nu het predikaat 'Koninklijk' voeren", zegt Straten.

In dit eerste weekend was er ook een goedbezochte receptie en een Maestro-concert op zondag. Burgemeester Daphne Bergman, conciërge Frans Grefkens van basisschool De Ruyter, pastoor Jan de Waal, prins carnaval Berry en Cristel Keijser, mede-eigenaar van ontmoetingsplek Keijsergastvrij, hanteerden hier het dirigeerstokje. "Het was een erg geslaagd weekend", zegt Straten.

Feestweekend eind mei

De jubileumfestiviteiten vinden tot het eind van het jaar plaats. Een van de hoogtepunten is het feestweekend op 24-25-26 mei. Met een ballonvaart op vrijdag en zondag, een bingo-avond op vrijdag, de Foute Party van Q-Music op zaterdag en een familiefietstocht op zondag.

Al 31 keer is jaarlijks de Waalbanfietstocht door muziekvereniging NAG georganiseerd. Van de 32e versie wordt in het jubileumjaar iets méér gemaakt. Deze editie wordt daarom ook al 'WOW' genoemd: Weurt Op Wielen. Of moderner: Weurt On Wheels. Op verschillende plaatsen langs de route door het Land van Maas en Waal worden er activiteiten opgezet, veelal op het culturele vlak.

Foute Party van Q-Music

Geen jaarlijkse prik in Weurt is de populaire Foute Party van Q-Music. Op zaterdagavond 25 mei draaien DJ Menno Barreveld en Alfons van Essen van Q-Music. Ze zetten de tent op het terrein van WVW op de kop met de meest foute hits van de afgelopen 40 jaar. Daar hoort een passende outfit bij, want je bent pas echt klaar als je (f)outfit compleet is.

De lucht in

Wie in het Feestweekend wat meer rust zoekt, komt aan zijn trekken bij de ballonvaarten die op vrijdagavond en zondagochtend vanaf het WVW-terrein worden gehouden. Voor 175 euro kun je instappen in een heteluchtballon van De Peel Ballonvaarten en hang je twee uur lang boven Nijmegen en omgeving.

De ballonvaart op zondag is er een voor de vroege vogels want al vóór zonsopgang (4.00 uur) ga je de lucht in. Bij slecht weer worden de ballonvaarten verplaatst naar het weekend van 2 juni.

Bingo

Wie meer trek heeft in een traditioneel potje bingo, gaat vrijdag na het opstijgen van de ballonnen de feesttent in. De toegang is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden van NAG. Uiteraard wordt er wel betaald voor de bingokaarten. Men hoeft niet te reserveren.

Feestprogramma

Na het Feestweekend is NAG allerminst uitgefeest in het jubileumjaar. Er staan nog tal van activiteiten op stapel. Zoals daar zijn:

  • 15 juni: NAG-jeugdactiviteit
  • 14 september: Play-in voor kinderen
  • 14 september: Leden-feestavond
  • 6 oktober: Dienstenveiling
  • 26 oktober: Gruwelnacht
  • 9 november: verrassingsactiviteit
  • 10 november: Fancy-Fair
  • 28 december: Eindejaarsconcert

100jaar.nagweurt.nl

Meer berichten