Rien Jansen toont het paasei met schelfjes dat hij in de cursus gemaakt heeft. (foto: Frank Kuijpers)
Rien Jansen toont het paasei met schelfjes dat hij in de cursus gemaakt heeft. (foto: Frank Kuijpers) (Foto: )

'De kuikentjes heb ik niet gezaagd!'

Beuningen - Een groepje enthousiaste creatievelingen ging de afgelopen weken in de hobbyruimte van Het Molenhuis aan de slag met hout en zaag. Onder bezielende leiding van Hans van den Heuvel maakten zijn fraaie paasdecoraties. Rien Jansen toont zijn staande paasei met schelfjes. "Op de schapjes komen kuikentjes. Nee, die heb ik niet gefiguurzaagd!"

door Frank Kuijpers

"Hans legde bij de eerste bijeenkomst een aantal voorbeelden op tafel", vertelt Rien. De cursusleider haalt de mallen snel even van het zoldertje om ze te tonen. Een breed scala aan paashazen en paaseieren in diverse formaten legt hij op de werkbank. "Ik heb meteen deze gekozen", zegt Rien, terwijl hij zijn creatie laat zien.

Zaagervaring

Rien las over de workshops Paasdecoraties maken in de Koerier Beuningen. Dat leek hem wel wat. Sinds een jaar bezoekt Rien ook elke donderdag van 13.30 tot 16.30 uur de hobbywerkplaats bij Het Molenhuis. Dus hij heeft al wat 'zaagervaring'. "Ik heb onder andere al een plantentafel en stoel gemaakt", vertelt Rien. Hans haalt ook de stoel van Rien van het zoldertje. Een mooi, strak fauteuiltje. "Die is voor mijn kleinzoon", zegt Rien.

Ook de hobbywerkplaats staat onder leiding van Hans van den Heuvel. "Het is fantastisch om Hans als vrijwilliger hiervoor te hebben", zegt beheerder Sjaak Geurts van Het Molenhuis, die inmiddels ook is komen binnenlopen. "Hij is oud-leraar houtbewerking op het ROC. Hij kent de machines als geen ander en is een specialist in houtbewerking."

Vogelvoederhuisjes

De bezoekers aan de hobbywerkplaats hoeven eigenlijk alleen maar zelf voor hout te zorgen; de expertise van Hans staat gratis tot hun beschikking. "We maken hier onder andere vogelvoederhuisjes, kastjes, stoelen, deurtjes. Maar ook als je een plankje op maat gezaagd moet hebben, kun je hier terecht", zegt Hans.

Het is nog ver weg, maar Hans is al bezig met een volgende cursus: Kerstdecoraties maken, straks in december. Hij wijst op een kerststal en kerstboom van pallethout, die op de planken in de werkplaats staan.

Bob de Bot

Dan komen twee dames binnenlopen. "Wij komen paasdecoraties maken." Hans fronst de wenkbrauwen: "Dan bent u helaas te laat. We zijn vier weken geleden begonnen. In drie uurtjes kun je geen paasdecoratie maken." De beide dames reageren teleurgesteld. Ze waren uitgenodigd via een SMS'je van Bob de Bot, een computerprogramma dat automatisch berichtjes uitstuurt. "Als er een stukje hout wordt geregeld, dan kunnen we vandaag en morgen in de hobbywerkplaats misschien nog iets voor elkaar krijgen", denkt Sjaak hardop mee.

Meer berichten