Line Francken en Masoud Rahaee van ElanArt bij het asielzoekerscentrum in Nijmegen.
Line Francken en Masoud Rahaee van ElanArt bij het asielzoekerscentrum in Nijmegen. (Foto: Gerard Verschooten)

Weurtenaar Masoud Rahaee mag op bezoek bij Máxima

Weurt - Masoud Rahee heeft met zijn stichting ElanArt een Appeltje van Oranje 2019 gewonnen. Koningin Máxima overhandigt de prijs op 23 mei op Paleis Noordeinde. De andere twee winnaars zijn Taal Doet Meer uit Utrecht en de landelijke organisatie Met je Hart.

Het Oranje Fonds reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Ieder jaar draaien de prijzen om een ander thema. In 2019 is dit De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!. Dat betekent dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om, en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. Na verschillende selectierondes bleven er 12 genomineerden over, waaruit een prijzencommissie van het Oranje Fonds de drie winnaars heeft gekozen.

ElanArt

Stichting ElanArt haalt bewoners van asielzoekerscentra uit hun isolement met kunstzinnige en creatieve projecten. Een groep van zo'n 80 vrijwilligers zet zich in voor deze stichting en zorgt ervoor dat AZC-bewoners er niet alleen voor staan in de Nederlandse samenleving. De andere winnaars weten ook op een bijzondere manier vrijwilligers te mobiliseren en te enthousiasmeren. Taal Doet Meer laat mensen meedoen in de samenleving door ervoor te zorgen dat zij de Nederlandse taal kunnen leren, en Met je Hart zet zich in om eenzaamheid onder ouderen te verzachten.

De prijs

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan. Dit jaar worden de Appeltjes van Oranje voor de 17e keer uitgereikt.

Verrast door directeur

Het Oranje Fonds heeft de drie winnaars woensdag bekendgemaakt in de uitzending van Hart van Nederland (SBS6). Samen met een cameraploeg van het televisieprogramma is de plaatsvervangend directeur van het Oranje Fonds, Marc van Hal, bij de winnaars langsgegaan om hen te verrassen met het nieuws.

Het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Meer berichten