Arnold Tromp (86) is al 65 jaar als koster verbonden aan de kerk in Winssen. (foto: archieffoto)
Arnold Tromp (86) is al 65 jaar als koster verbonden aan de kerk in Winssen. (foto: archieffoto) (Foto: )

Arnold Tromp 65 jaar koster

Arnold Tromp is een begrip in Winssen en omstreken. De 86-jarige Tromp is namelijk al 65 jaar als koster in dienst van de parochie H. Johannes XXIII. Ondanks zijn hoge leeftijd is Tromp nog multifunctioneel inzetbaar. Hij bespeelt nog steeds het karakteristieke witte orgel in de kerk en ook als dirigent van kerkkoor Vita Nuova draagt hij zijn steentje bij aan het kerkleven.

door onze redactie

Tromp is een echte liefhebber van koormuziek en klassiekers als Veni Jesu, Herr, deine Güte en Verbum Caro zijn voor hem absoluut geen vreemde liederen.

Schouderklopje

Hij is geboren en getogen in Winssen. Tijdens zijn 60-jarige jubileum vertelde hij al in deze krant over zijn werkzaamheden in de kerk. Boven hangen foto's van het koor Vita Nuova van heden en verleden. Op de oude foto's is Tromp als jonge man te bewonderen. Mooi om te zien is dat hij decennialang betrokken is bij het koor. Hij is behalve kundige dirigent ook een man die mensen aan zich weet te binden. Hij verstaat de kunst om mensen op het juiste moment een schouderklopje, een lach of een bemoedigend woord te geven.

Het meest op zijn plek is Tromp op het orgelbankje. Het orgel, in 1840 vervaardigd door de gebroeders Smits uit Reek, bespeelt hij als geen ander. Het orgel werd in 1984 volledig gerenoveerd.

Dat Tromp 65 jaar in dienst is van de parochie is uitzonderlijk. Gezien het teruglopende aantal kerkgangers lijkt zijn inzet voor de kerk uniek in Nederland. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat Tromp ooit nog overtroffen wordt door een collega in de regio.

In het zonnetje

Parochie H. Johannes XXIII vindt het hoog tijd om Tromp in het zonnetje te zetten voor zijn jarenlange inzet. Daarom wordt er op zondag 12 mei gevierd dat Arnold Tromp als koster, organist en dirigent van het kerkkoor 65 jaar in dienst is van de parochie.

Zie de krant voor meer informatie.

Meer berichten