De top drie redenen van aanmelding waren geluidsoverlast, pesterijen en zogenoemde buitenproblemen. (foto: J. Haijemaije)
De top drie redenen van aanmelding waren geluidsoverlast, pesterijen en zogenoemde buitenproblemen. (foto: J. Haijemaije) (Foto: )

Aantal meldingen buurtbemiddeling stabiel

Waar het aantal meldingen van burenoverlast de afgelopen vijf jaar in landelijk opzicht met liefst veertig procent is gestegen, is het aantal meldingen in Beuningen, Druten en West Maas en Waal in 2018 met 85 stabiel gebleven. 73% hiervan werd opgelost. De top drie van aanmeldingen in de regio kwam overeen met de landelijke cijfers: geluidsoverlast, pesterijen en 'buitenproblemen', zoals een verkeerd geplaatste schutting.

Er zijn steeds meer gemeenten die investeren in de eerste hulp bij burenproblemen. Inwoners met burenproblemen kunnen zelf kosteloos naar buurtbemiddeling stappen. Goed opgeleide, deskundige buurtbemiddelaars gaan met beide buren in gesprek. Ingrid Peters, coördinator Buurtbemiddeling Beuningen, Druten en West Maas en Waal: "Inmiddels is ons team gegroeid tot twintig actieve bemiddelaars. Allen zijn woonachtig in de regio. Zij mogen echter alleen bemiddelen als ze de buren niet kennen. Neutraliteit en onpartijdigheid zijn immers de belangrijkste kernwoorden van buurtbemiddeling."

Bewoners kunnen voor adviezen, tips en adressen van buurtbemiddeling terecht bij Buurtbemiddeling Beuningen, Druten en West Maas en Waal, onderdeel van Sterker sociaal werk: buurtbemiddeling@sterker.nl of telefonisch op 088-0011333.

Meer berichten