Connie de Graaf in de Hof van Wezel: “We hebben zó veel verborgen plekken, die willen we delen tijdens de Hofmakerij.” (Foto Corine van Dijk)
Connie de Graaf in de Hof van Wezel: “We hebben zó veel verborgen plekken, die willen we delen tijdens de Hofmakerij.” (Foto Corine van Dijk) (Foto: )

Bijzondere plek voor 'scharrelmensen'

Soms ontdek je dicht bij huis een bijzondere plek. Je bent er vaak langs gereden, maar wat er achter de bomen ligt weet je eigenlijk niet. Zo'n verborgen plek is recreatielanderij Hof van Wezel, op de grens van Beuningen en Wijchen. Komend weekend kan iedereen er op ontdekkingstocht tijdens de Hofmakerij.

Connie de Graaf is beeldend kunstenaar, woont in Wijchen, maar verblijft zo vaak ze kan op de Hof van Wezel. Met haar man huurt ze een kavel, waarop inmiddels eigenhandig een atelier en tiny house zijn neergezet. Zonder stroom of andere luxe. "Scharrelmensen worden we wel genoemd", lacht Connie, "we zijn allemaal vrijbuiters hier. Je kunt heerlijk op jezelf zijn en je eigen gang gaan, maar we doen ook veel samen. Op vrijdag bakken we pannenkoeken en er wordt regelmatig muziek gemaakt."

Geen doorsnee camping

'We', dat zijn mensen uit heel Nederland. Er zijn 150 kavels en op een veld staan tenten en andere kampeermiddelen. "Het is een camping, maar er gebeurt hier mee dan op een doorsnee camping", aldus Connie. "Je kunt zelf je huisje bouwen; veel mensen doen dat met spullen die over zijn, het hoeft niet supernetjes of strak. We verblijven hier heel vrij. Natuurlijk zijn er huisregels, maar we proberen het goed te hebben met elkaar. Door de vrijheid zie je mensen groeien en bijvoorbeeld een bestaan als zzp'er opbouwen."

Ze neemt me mee langs bouwsels die op Pippi Langkous' Villa Kakelbont lijken, retro caravans, een heerlijk geurend houten huis, grote moestuin, wei met paarden en schapen, een openluchttheater, weggeefwinkeltje en horeca in oude keten van de gemeente.

De Hofmakerij is dit jaar voor het eerst. "Ooit deden we mee aan de Kunstroute", zegt Connie, "maar toen kon je niet binnenkijken. We hebben hier zó veel kwaliteiten en kracht, dat willen we delen. Net als de verborgen plekken op het terrein."

Wildplukwandeling

Zaterdag 11 en zondag 12 mei worden er tiny houses en erfjes opengesteld en kun je ervaren hoe het is om 'off the grid' te leven, zonder stroom, gas en waterleiding. Het programma vermeldt ook lezingen over onder meer insecten, moestuinieren en heggen vlechten, informatie over zonnepanelen en zelf energie opwekken, een wildplukwandeling en workshops als vuur maken en bouw je eigen Hobbit-huis. "Voor jong én oud. Natuurlijk is er ook muziek en foodtrucks voor de lekkere trek."

Connie kwam in 2000 voor het eerst op de Hof van Wezel. "Dit is mijn jeugd, altijd buiten; ik hing als kind altijd met mijn kop in een sloot. Hier vond ik weer het paradijs."

Als ik het terrein verlaat zie ik automobilisten op de A73 in de file staan. Onwetend van de verborgen plekken vlakbij…

De Hofmakerij zaterdag 11 en zondag 12 mei van 12.00-18.00 uur. Adres: Ficarystraat 11 in Beuningen. Gratis toegang.

Meer berichten