} Logo koerierbeuningen.nl


Annemarie de Leeuw met een verzameling speelgoed. (foto: Steve Yeaman)
Annemarie de Leeuw met een verzameling speelgoed. (foto: Steve Yeaman) (Foto: Steve Yeaman)

SpeelOsaurus in Beuningen

Toen Annemarie de Leeuw in 2016 in Beuningen kwam wonen en lucht kreeg van de SpeelOtheek in Wijchen, wilde zij daar meteen meer over weten. Inmiddels is De Leeuw met een aantal enthousiastelingen hard bezig om eenzelfde concept in Beuningen van de grond te krijgen.

Als één ding zeker is, is dat het niet zal liggen aan haar enthousiasme. Annemarie de Leeuw vertelt gepassioneerd over haar idee om een SpeelOtheek, onder de naam SpeelOsaurus, te openen in het centrum van Beuningen. Bij haar eerste bezoek aan de SpeelOtheek in Wijchen raakte ze direct enthousiast. "Het concept sprak me meteen aan. Het was daar alleen een beetje klein, ik zag direct meer kansen. Ik wilde de SpeelOtheek in Wijchen helpen, maar die wilden het op hun eigen manier blijven doen." Het concept is even gemakkelijk als dankbaar: gezinnen met (jonge) kinderen kunnen, wanneer zij een abonnement afsluiten, bij de SpeelOsaurus een periode spellen lenen. Nadat de termijn verstreken is, dienen de spullen weer te worden teruggebracht waarna andere spellen kunnen worden gekozen. "Voor 25 euro per jaar mag je bijvoorbeeld twee stuks speelgoed lenen. Daarbij is het begrip stuk overigens wel relatief. Je mag het drie weken lenen, waarna je het weer terugbrengt of verlengt. Bij een duurder abonnement mag je meer dingen uitzoeken", verduidelijkt De Leeuw het concept.

Voor De Leeuw is de SpeelOsaurus echter méér dan een plek om enkel spullen te komen halen en terug te brengen. "Ik merk dat ik als jonge moeder behoefte heb om met andere moeders te praten. Ik heb een enquête gedaan onder andere ouders en grootouders en zij bleken hetzelfde te voelen als ik: behoefte aan een plek waar je samenkomt en verbinding vindt. Het moet niet alleen een plek worden waar je speelgoed leent, maar waar je ook nét iets meer hebt", aldus De Leeuw, inmiddels voorzitter van het driekoppige bestuur dat verder bestaat uit Cees van Ingen en Paulien Hagers.

Waar de SpeelOsaurus wordt gevestigd en wanneer de opening plaatsvindt, is nog ongewis. "Het is nog een beetje flexibel", aldus De Leeuw. "Het hangt ook af van onze fondsen. Er is een pand in het centrum waarvoor de eigenaar wel iets minder zou willen vragen. Het blijven toch commerciële huurprijzen. We krijgen het alleen voor elkaar als we goede organisaties vinden in Beuningen die ons willen sponsoren. Anders moeten we andere oplossingen zoeken. We willen het liefst nog in of na de zomervakantie starten. Ik heb goede hoop dat het gaat lukken, er is in ieder geval animo om te helpen." Ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen. De Leeuw: "We hebben een crowdfunding opgezet, waar we uiteraard om geld vragen. Als we een ruimte hebben, willen we dat ook opzetten voor speelgoed. Mensen die nog speelgoed hebben dat niet wordt gebruikt, mogen het naar ons brengen." Op de site www.speelosaurus.nl is meer informatie te vinden. Via de site www.whydonate.nl kan worden gedoneerd.

Meer berichten