Foto:

Met de benenwagen door de regio

Op woensdag 5 juni vindt de voorinschrijving voor de 47e editie van de Avondvierdaagse in Beuningen plaats. Toon Hendriks blikt vooruit op het wandelevenement waaraan vooral kinderen meedoen: "Het is eigenlijk onze doelstelling om de jeugd enthousiast te maken voor de wandelsport."

Een ding staat vast: het zal op 12, 13, 14 en 15 juni met zo'n duizend lopers een gezellige drukte zijn in de straten van Beuningen. De wandelaars kunnen zich vier dagen lang wagen aan verschillende routes: die van tweeënhalve, vijf, tien of vijftien kilometer. "De tweeënhalf is met name een succes voor de kleintjes", vertelt Toon Hendriks, lid van het bestuur van de stichting Avondiverdaagse Beuningen over de route die een aantal jaren terug werd toegevoegd aan het programma. "De vijf kilometer is meer dan een uur werk, dat is voor sommigen een te grote inspanning." De organisatie was de afgelopen tijd onder andere druk bezig met het in elkaar timmeren van de routes. Dat werk is inmiddels gedaan, waardoor de focus verlegd kan worden naar de inschrijving. "We krijgen ieder jaar nieuwe deelnemers en ieder jaar vallen er ook een aantal af", aldus Hendriks over het evenement. "We zien vaak dat kinderen van jongs af aan meelopen bij ons en dan ook mee blijven lopen. Dat is natuurlijk wel leuk."

De stichting probeert een zo groot mogelijk publiek te bereiken: "We zitten al jaren op hetzelfde inschrijfgeld en proberen het voor veel mensen bereikbaar te houden. Wij hoeven er als organisatie niets aan te verdienen, als we quitte draaien vinden we het hartstikke leuk." Het merendeel van de deelnemers komt uit Beuningen en zit op de basisschool. "Ik denk dat negentig procent uit Beuningen zelf komt, het wordt ook gepromoot via de lagere scholen. Er loopt ook een enkeling uit Weurt of Ewijk mee. Het aantal werkelijke inschrijvingen zit meestal tussen de 900 en 1200, maar vaak lopen er zo'n 1600 mensen mee. Het zijn vaak ouders die meelopen, dat vinden wij niet erg. We zijn juist blij dat ze erbij zijn, ook voor de veiligheid." De organisatie toont zich dan ook erg flexibel: "Als de ouders een keer een dagje mee kunnen, krijgen ze aan het einde van de rit gewoon een medaille. En als er iemand is die de tien kilometer wil lopen, maar dat te zwaar blijkt, kan diegene gewoon terug naar de vijf kilometer. Dat maakt voor de beloning niets uit."

Het hoogtepunt van de vierdaagse vindt plaats op zaterdag, tijdens het zogenoemde Via Gladiola. "Iedereen start dan in de middag", aldus Hendriks. "We proberen ze zó te laten starten, dat ze allemaal tussen 17.00 uur en 18.00 uur finishen. Er zit dan een fanfare langs de kant en iedereen wordt feestelijk ingehaald."

Zoals veel stichtingen kan ook de Avondvierdaagse een beroep doen op veel vrijwilligers. "We steunen op de vrijwilligers die helpen langs de weg", waardeert Hendriks hen. "Er zijn 25 tot dertig vrijwilligers die alles draaien."

Meer berichten