Hoelang de video duurt, hangt af van de situatie: "Het verhaal moet leidend zijn." (foto: eigen foto)
Hoelang de video duurt, hangt af van de situatie: "Het verhaal moet leidend zijn." (foto: eigen foto) (Foto: )

Herinneringen vastgelegd op video

Een herinnering van een dierbare vastgelegd op beeld: dat is wat Iris Kloosterman sinds kort met haar nieuwe project Sprekende Herinnering bewerkstelligt. Ze startte er in januari mee en zoekt naar personen met wie ze filmpjes op kan nemen, om zo meer beeldmateriaal te verschaffen.

"Wat ik maak zijn videoportretten waarbij ik iemands verhaal, ervaring of herinneringen die de persoon heeft, bewaar. Het document dat zo tot stand komt is bedoeld voor naaste familie en dierbaren. De herinneringen die je aan die persoon hebt kun je zo bewaren, zodat die personen niet vergeten kunnen worden", verduidelijkt Kloosterman haar project. Ze startte het project vanuit eigen initiatief: "Ik ben er in januari dit jaar mee begonnen en heb een paar eigen ervaringen gehad waarbij ik stilstond bij de keuzes die mensen in mijn familie hebben gemaakt en die van invloed zijn geweest op mijn leven. Ik ben bij bepaalde personen in de gelegenheid geweest om vragen te stellen die ik niet wist over hun leven; het kan belangrijk zijn voor mensen om die vragen toch nog gesteld te hebben."

Kloosterman verduidelijkt dat het project méér is dan enkel een interview met de persoon in kwestie. "Ik film ook iemand in zijn dagelijkse bezigheden, zodat je niet alleen naar een pratend hoofd zit te kijken, maar dat het juist echt een videoportret is zoals ze dat op tv ook bij bekende mensen doen."

Het initiatief van Kloosterman is tot nu toe vrij uniek in Nederland. "Ik weet dat er in de omstreken van Amsterdam een andere vrouw met dit initiatief is begonnen vorig jaar. Het is iets heel nieuws wat nog niet verder wordt gedaan in Nederland." Vandaar dat de Beuningse het initiatief breder wil uitdragen. "Ik ben vooral bezig om het verder bekend te maken. Het is het doorgeven van familiegeschiedenis en verhalen. Ik kwam tijdens het doen van research op veel Amerikaanse sites uit. Daarmee heb ik toch wel gezien dat het op veel andere plekken in de wereld behoorlijk gangbaar aan het worden is. Dat hoop ik hier in Nederland ook te kunnen bewerkstelligen."

Naar het initiatief zich laat aanhoren, lijkt het in eerste instantie alsof het vooral is bedoeld voor mensen die in de laatste fase van hun leven zitten. Dat is echter niet zo. "Ik ben op zoek naar mensen die iets bijzonders mee hebben gemaakt en dat met de wereld willen delen. Iets wat een verhaal waard is. Dat kunnen bijvoorbeeld ook Oorlogsveteranen zijn. Voor mensen die een video met de wereld willen delen is het project kosteloos, ik kan dat materiaal namelijk ook zélf gebruiken om te verspreiden." Hoelang de video duurt, hangt van de situatie af. Kloosterman: "Voorheen had ik een vaste prijs op mijn website staan, maar dat heb ik losgelaten omdat iemands verhaal leidend moet zijn." Contact opnemen met Iris Kloosterman kan telefonisch (0642162157) of per e-mail: post@sprekendeherinnering.nl. Voor meer informatie zie ook de website www.sprekendeherinnering.nl.

Meer berichten