De hondenheuvel wordt momenteel gebouwd. (foto: eigen foto)
De hondenheuvel wordt momenteel gebouwd. (foto: eigen foto) (Foto: )

Uniek hondenproject in Ewijk

Hondenuitlaatservice 'De Uitwaaiers' en zorggroep 'Maas & Waal' slaan de handen ineen voor een uniek hondenproject. Dat start op 1 juli op het terrein van de Zorggroep in Ewijk.

Onder de naam "Hondenheuvel" wordt een uitlaat- en speelveld in gebruik genomen. 'De Uitwaaiers' organiseren met vrijwilligers activiteiten voor onder andere de bewoners met dementie van 'Klein Waelwick'. De helende rol die dieren spelen in het contact met ouderen en mensen met een beperking staat voorop. "Wij hebben in overleg met Zorggroep Maas en Waal een vrijliggend grasveld in gebruik genomen en daarvoor gaan we in ruil diverse activiteiten doen met de honden", vertelt Jeroen Hilhorst van De Uitwaaiers.

Bij die activiteiten worden onder anderen de bewoners met dementie van 'Klein Waelwick' nauw betrokken. "Wij laten de honden met hen uit en door de dag heen gaan wij met de honden naar de bewoners toe. Bewoners kunnen ook naar ons komen en de honden eten geven en aaien. Zij kunnen interactief met de honden bezig zijn."

Hilhorst nam samen met zijn vrouw het initiatief voor het uitlaat- en speelveld. "Mijn vrouw werkt al 25 jaar bij de Zorggroep. Ik ben daar als partner al twintig jaar bij betrokken en heb veel werk gedaan als vrijwilliger. De Zorggroep was dus wel bekend bij ons en wij ook bij de Zorggroep. Toen we wisten van het veld, hebben wij een voorstel gemaakt en daar zijn ze volledig mee akkoord gegaan. Iedereen is daar zeer euforisch over."

Er is ook een zogenoemde 'hond op schoot' service. Eén of meerdere begeleiders gaan dan met de hond naar de bewoners toe.

De bewoners kunnen de hond dan aaien, knuffelen of een stukje te wandelen. "Sommige mensen hebben immers altijd een hond gehad", verduidelijkt Hilhorst. "Hier intern als dementerende ouderen kunnen ze dat niet meer, maar wij bieden ze op deze manier wél de mogelijkheid", besluit de initiatiefnemer.

Meer berichten