Van links naar rechts: Grietje Verkleij, Coby Sastra, Henk de Bock en Ingrid Peters. (Foto: Elly Bruns)
Van links naar rechts: Grietje Verkleij, Coby Sastra, Henk de Bock en Ingrid Peters. (Foto: Elly Bruns) (Foto: )

Wil je gelijk of wil je geluk?

Op 12 september aanstaande wordt het tienjarig jubileum van buurtbemiddeling gevierd. Teamcoördinator Ingrid Peters legt uit wat buurtbemiddeling is en wat ze precies doen.

Een team van 21 vrijwilligers is vanuit de organisatie Sterker sociaal werk actief als buurtbemiddelaar in de gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal. Ingrid Peters is blij dat de organisatie niet verlegen zit om vrijwilligers. Peters: "Het is opmerkelijk dat we zelfs een wachtlijst hebben met nieuwe vrijwilligers, dus nog meer inwoners van deze gemeenten kunnen ons inschakelen bij problemen in de buurt of met de buren, zodat dat we dat samen kunnen oppakken."

Een derde van de casussen wordt aangedragen door de politie, een derde wordt opgelost door de corporaties en een derde door inwoners zelf. In 2018 werden in deze regio 85 meldingen gedaan, waarvan 73% werd opgelost. Het gaat dan vooral over meldingen als geluidsoverlast, tuinkwesties, intimidatie, pesten en verschillende leefgewoonten.

De meldingen komen binnen bij Ingrid als coördinator. Eerst wordt gevraagd of degene die het aanmeldt zelf al een poging heeft ondernomen om in gesprek te komen met degene waar ze last van of last mee hebben. Dat moet namelijk, anders wordt de kwestie niet in behandeling genomen. Als de zaak daarmee niet opgelost wordt, gaan twee vrijwilligers op afspraak naar de "klager". Peters: "Liefst een koppel van twee (een man en een vrouw), want het is veiliger, en makkelijker om onpartijdig te zijn. Daarna gaan de vrijwilligers direct door naar degene(n) op wie de melding betrekking heeft en dat gebeurt dus onverwachts."

Vrijwilliger Coby Sastra, zzp'er gedragstherapeutisch werker en trainer/coach, vult aan: "Het is belangrijk het onderliggende verhaal, van twee kanten, boven tafel te krijgen; de angel moet eruit. We leggen uit waarom we komen. Het is verrassend hoe mensen dan reageren: Goh, dat wist ik helemaal niet, of: goh, vervelend, wat kunnen we eraan doen?"

Vrijwilliger Grietje Verkleij, met een mediationpraktijk gespecialiseerd in familiezaken, vult aan: "alle gevoerde gesprekken, ook als ze gemeld zijn door de politie, zijn vertrouwelijk en elk gesprek is vrijwillig. Niemand móet meedoen. Maar als de kwestie onderhuids blijft broeien dan is dat ongezond. Wat ook mooi is, is dat de wederzijdse buren leren dat met elkaar het gesprek aangaan helemaal niet zo moeilijk is. Natuurlijk is het even een drempel, maar het levert ook mooie dingen op. En men komt vaak snel tot de conclusie dat ze het zelf ook kunnen oplossen."

Vrijwilliger Henk de Bock zegt: "Waar nodig volgt een bemiddelingsgesprek op neutraal terrein. Dit is vrijwel altijd voldoende om de kwestie op te lossen." Henk besluit dan ook met: "voor gelijk moet je bij de rijdende rechter zijn, voor geluk mag je ons inschakelen." Vragen? Bel 088-0011333 of bezoek de website: www.buurtbemiddelingsterker.nl.

Meer berichten