Enkele bezoekers van de Molensoos met uiterst rechts Elise Buijs. (Foto: Elly Bruns)
Enkele bezoekers van de Molensoos met uiterst rechts Elise Buijs. (Foto: Elly Bruns) (Foto: )

De Molensoos voorziet in behoefte

Stichting Perspectief organiseert in de gemeente Beuningen diverse activiteiten voor mensen die het gezellig vinden om met gelijkgestemden en met de vrijwilligers en begeleiders iets te drinken, te praten, te eten of samen een activiteit te doen. Eén van deze plekken is de Molensoos in het Molenhuis in Beuningen, waar gemiddeld zo'n 25 mensen komen op een dinsdag.

Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid waar het gaat om participatie en zelfredzaamheid en iedereen moet zo lang mogelijk zelfstandig functioneren. Stichting Perspectief helpt daarbij. Zij wil de leefbaarheid in de gemeente Beuningen bevorderen door het organiseren van diverse activiteiten. Elise Buijs is vijf jaar geleden vanuit Perspectief gestart met deze soos. Winssen en Ewijk hebben eveneens zo'n soos. Weurt heeft één zondag in de maand de activiteit Kletskoek. Buijs: "Dit is een uitvloeisel van de WMO. Samen met de gemeente Beuningen, die ons subsidieert, is gezocht naar mogelijkheden voor mensen die "te goed" zijn voor een indicatie en daarom niet in aanmerking komen voor dagopvang."

De Molensoos bijvoorbeeld is elke dinsdag geopend van 9.30 tot 16.30 uur voor alle mensen uit de gemeente Beuningen. Om 12.30 uur is er een Open Eettafel, waar men zich wel een dag van tevoren voor moet opgeven. Het is ook prima om alleen een hapje te komen eten. Ook aan het vervoer is gedacht. Buurtvervoer Beuningen, die beschikt over twee elektrische auto's, kan worden ingeschakeld als men graag wil komen maar dat niet zelfstandig kan. Reserveren hiervoor is mogelijk bij het Molenhuis.

Volgens Buijs is voor de aanwezigen de sociale component het belangrijkste. "Het blijkt dat mensen elkaar ook buiten de openingstijden van de soos opzoeken, bijvoorbeeld wanneer een van de trouwe aanwezigen ziek is. En dat is natuurlijk erg mooi. De mensen hier brengen ook nog wel eens een vriendin of buurvrouw of buurman mee, zodat diegene in vertrouwd gezelschap kan ervaren hoe het hier reilt en zeilt. Ook vanuit Thuiszorg en buurtzorg brengt men mensen mee, evenals de zorgtrajectbegeleiders." Er is geen vast programma op dinsdagen. Soms is er wel een speciale gast aanwezig, zoals een ouderenadviseur. De aanwezigen kunnen hem of haar allerlei vragen voorleggen, ook over de situatie thuis. Buijs: "Elkaar ontmoeten en praten is toch echt wel het belangrijkste voor de mensen die hier komen; ze willen hun verhaal kwijt aan een luisterend oor. Maar men kan ook wat doen: hier staat bijvoorbeeld een Braintrainer, of men gaat schilderen, bloemschikken of mandela's inkleuren.

Op 13 augustus wordt het vijfjarig bestaan van de Molensoos gevierd. Buijs: "Ik mag niet alles verklappen maar wat ik al wel kan zeggen is dat we muziek uitgenodigd hebben, we spelen het Rad van Fortuin en we gaan barbecueën."

Meer informatie over Stichting Perspectief kunt u vinden via www.stg-perspectief.nl.

Meer berichten