Marie-José Mol is nu dolgelukkig met haar atelier in Winssen. (foto: Elly Bruns)
Marie-José Mol is nu dolgelukkig met haar atelier in Winssen. (foto: Elly Bruns)

'Je moet me af en toe uitzetten'

Al vroeg is Marie-José Mol gaan beseffen dat tekenen en schilderen háár ding was. De in 1956 in Druten geboren kunstenares is nu dolgelukkig met haar atelier in Winssen. "Toen we zo´n vijftien jaar geleden dit huis gingen bezichtigen en ik deze ruimte binnenliep wist ik: dit huis kopen we en deze kamer wordt mijn atelier de Mollenwaard."

door Elly Bruns

Volgens Marie-José is zij de enige in de familie die voor de kunst heeft gekozen. Het bleef lange tijd een hobby, maar na de geboorte van haar kinderen heeft ze het serieus aangepakt door het volgen van workshops en cursussen door het hele land. Inmiddels schildert ze al haar halve leven.

Aquarelleren is wat ze het liefste doet, tegenwoordig maakt ze ook werken met Mixed Media, waarbij verschillende technieken worden toegepast. Ze vertoeft graag aan de Waal en laat zich inspireren door natuurlijke aspecten. Het kan een klein onderwerp zijn, een paardenbloem of een vlinder, de andere keer een stilleven, landschap of portret. En wat ook opvalt in haar werk is dat ze inspeelt op de industriële look. Ze maakt werken waar b.v. een verroeste sleutelbos geschilderd is of een stapel bouten en moertjes. Marie-José gebruikt de beste kwaliteit aquarelpapier, professionele aquarelverf en penselen. "Het papier moet zuurvrij zijn, zodat het niet vergeeld. Het moet de goede dikte hebben en goed opgespannen zijn, anders trekt het papier krom". Het snijden van de passe-partouts en het inlijsten doet ze ook allemaal zelf. Marie-José vertelt zo veel en zo enthousiast over haar werk, dat ze zegt: "als ik te snel ga moet je me maar af en toe uitzetten …."

Marie-José heeft onlangs nog deelgenomen aan de Kunstmarkt Artival in Beuningen. Het was een goed georganiseerde dag en er is veel belangstelling geweest voor haar werk. Tijdens haar demonstraties heeft ze menigeen enthousiast kunnen maken over aquarelleren. "Ook de dagen daarna heb ik nog veel leuke reacties gekregen. In het weekend van 21 en 22 september ben ik deelnemer aan de Kunstroute Beuningen, georganiseerd door Stichting Perspectief. Het mooie hiervan is dat mensen heel laagdrempelig bij de diverse kunstenaars binnen kunnen lopen zonder verplichtingen. Ook bij Atelier de Mollenwaard dus."

Marie-José geeft workshops en cursussen in haar atelier of op locatie en ze schildert ook in opdracht, zoals een woonhuis of het vereeuwigen van een bruidsboeket. Vanaf oktober is ze op maandagmiddag weer te vinden in de Paulussoos in Winssen, waar ze een serie van tien lessen in het najaar en in het voorjaar geeft. En ze geeft al 25 jaar les in Horssen op de donderdagmiddag waar ze met veel plezier haar kennis overdraagt. Laatste vraag aan Marie-José. Je hebt geen spijt van je gemaakte keuzes? "Nee, zeker niet, Ik mag doen wat ik het liefste doe. En niet onbelangrijk daarbij is dat mijn man Wil veel achtergrondwerk voor me doet." Voor meer info zie website www.atelierdemollenwaard.nl of via mariejosemol@gmail.com.

Meer berichten