Joris van Dodewaard probeert het nieuwe springkussen uit. (Foto Hanneke Hoefnagel)
Joris van Dodewaard probeert het nieuwe springkussen uit. (Foto Hanneke Hoefnagel) (Foto: )

Ballonnenkoning droomt van groei

Joris van Dodewaard is ondernemer in hart en nieren. Zijn website vermeldt dat hij sinds 2015 is gespecialiseerd in entertainment, ballondecoraties en partyverhuur. Ook is hij te boeken als ballonartiest. "Deze onderneming is mijn eigen levenswerk maar ik word wel bijgestaan door mijn vader en moeder." De 25-jarige ballonnenclown is onlangs genomineerd voor de Rabo Talent Award 2019.

door Hanneke Hoefnagel

Voor zijn bedrijfspand staat een nieuw springkussen. De emmer met sop staat klaar om het springkussen weer helemaal klaar te maken voor de nieuwe huurder. "Elke keer als ik een springkussen heb uitgeleend, maak ik hem goed schoon. Iedereen wil immers een schoon en fris springkussen dus dat regel ik." Van Dodewaard kijkt trots naar zijn laatste aankoop: "Dit is de nieuwste en ook wel de mooiste. Het is wat anders dan het standaardmodel. Dit kussen zorgt voor iets meer uitdaging."

Van Dodewaard heeft Toerisme en recreatie gestudeerd aan het ROC in Nijmegen. Hij vond het altijd al leuk om jonge kinderen te vermaken. Hij liep stage op verschillende campings waar hij het entertainmentteam versterkte. "Ik heb op een gegeven moment de bewuste keuze gemaakt om een andere richting in te slaan. Werken in een animatieteam is leuk maar daar ben je al snel te oud voor. Daarbij wilde ik heel graag iets voor mezelf beginnen. Wat ik nu doe, kan altijd. Er is altijd vraag naar."

Van Dodewaard is expert in het moduleren van ballonnen. Zo heeft hij eens voor MFA de Rosmolen een ballonnendecor gemaakt van 13 meter lang waarin 2000 ballonnen waren verwerkt. "Ik volg cursussen in Nederland en België. Door nieuwe technieken te leren, kan ik meer aanbieden. En ook van collega's uit Amerika en Canada leer ik veel. Het maken van nieuwe ballonfiguren is voor mij een leuke uitdaging. Mijn eerste ballonfiguur was Donald Duck. De makkelijke hondjes en dat soort figuren heb ik maar direct overgeslagen. Ik wil mezelf onderscheiden en dan kan ik op deze manier doen. De ballonnen die ik gebruik zijn honderd procent afbreekbaar want ze zijn gemaakt van het sap van de rubberboom."

Naast ballonnen biedt Van Dodewaard ook entertainment aan door zichzelf als piraat, clown of koning te laten inhuren. Daarnaast worden er springkussens verhuurd. "Een hoogtepunt is de nominatie voor de Rabo Talent Award 2019. Ik zit bij de laatste drie kanshebbers. Ja, het is zeer bijzonder dat ik dit mag meemaken. Ik ben begonnen op 26 oktober 2015 en het is ontzettend gaaf om te zien waar ik nu al sta. Over vijf jaar wil ik meerdere springkussens én een groter pand hebben. Ik blijf mezelf verder professionaliseren. Zo heb ik onlangs nog valmatten aangeschaft want veiligheid gaat voor alles!"

Meer berichten