De familie Verstraaten was welgesteld. Zij konden zich een uitgebreide huishoudelijke staf veroorloven. Hier in de tuin bij De Asdonck. (foto: G.M. Burgers)
De familie Verstraaten was welgesteld. Zij konden zich een uitgebreide huishoudelijke staf veroorloven. Hier in de tuin bij De Asdonck. (foto: G.M. Burgers) (Foto: G.M. Burgers)

De grote Beuningse villa's van de Verstraatens

Stg. Historisch Besef

In 1856 kwam Hendrik Verstraaten vanuit Mill naar Beuningen. De Verstraatens in Mill waren fabrikanten en bestuurders. De familie had ook al enkele burgemeesters voortgebracht.

Hendrik Verstraaten was gemeenteontvanger. Hij woonde op De Elt aan de huidige Kloosterstraat. De Elt,nu een grote villa, zag er in die tijd heel anders uit: het was een boerderij met een glazen aanbouw, waarin druiven werden gekweekt.

Willem, een zoon van Hendrik, begon dichtbij de boerderij van zijn vader een stoombierbrouwerij. Hij verdiende zoveel, dat hij villa De Asdonck kon bouwen en land rondom de villa kon kopen. In 1901 werd Willem burgemeester van Beuningen. Hij bleef dit tot aan zijn dood in 1923. Naar verluidt was hij in de tijd dat hij burgemeester was nogal royaal met het verstrekken van vergunningen voor cafés.

In de eerste Wereldoorlog was er moeilijk aan hop te komen. Daarom begon Willem Verstraaten naast de stoombierbrouwerij een appelgeleifabriek. In de fabriek werd ook jam gemaakt. Willems zoons Anton, Willem en Harry gingen in het bedrijf van hun vader werken. In 1915 ging Antoon in boerderij "De Elt' wonen. Hij bouwde de boerderij om tot de villa zoals we hem nu kennen.

Zoon Henri (in Beuningen ook wel bekend als Harry) was een sociale man. Hij bekleedde verschillende functies, zoals voorzitter van de harmonie en dijkgraaf. Hij liet samen met zijn vrouw Allegonda Bolsius in 1910 villa Vinckendaal bouwen.

Zoon Herman ging na de dood van zijn vader op villa de Asdonck wonen. Helaas voor de Verstraatens gingen de zaken tijdens de crisis in de dertiger jaren minder goed. In 1934 ging De Asdonck failliet. De familie Verstraaten begon een champignonkwekerij om aan inkomsten te komen.

Website

De canon van Beuningen is een initiatief van de Stichting Historisch Besef Beuningen, die de kennis van de historie en de belangstelling voor het verleden wil bevorderen.

www.historischbesefbeuningen.com

Meer berichten