Marie-Claire Janssen, Diny Egenberger en Ellen Straten (v.l.n.r.) leverden alle drie een grote bijdrage aan het nieuwe initiatief
Marie-Claire Janssen, Diny Egenberger en Ellen Straten (v.l.n.r.) leverden alle drie een grote bijdrage aan het nieuwe initiatief (Foto: )

De heerlijke geur van boeken

In 2018 werd aan de Kerkstraat 40a in Weurt, direct naast het Woonzorgcomplex (WoZoCo), de bibliotheek feestelijk geopend door wethouder Piet de Klein. Ellen Straten, Diny Egenberger en Marie-Claire Janssen, alle drie fervent lezers met een groot hart voor boeken, leverden én leveren een grote bijdrage aan dit initiatief. Zij vertellen erover.

Ellen Straten vertelt over het ontstaan:"Oorspronkelijk maakte de bieb onderdeel uit van de basisschool. Bij verplaatsing van de school kwam naar voren dat ze ook daar graag een bieb wilden. Via het kerkblaadje en de dorpskrant werd onder het motto 'Heel Weurt Leest' een oproep gedaan om boeken te brengen. Daar werd massaal op gereageerd, dozen vol werden er aangeleverd. Dat was heel mooi, maar bij de volgende oproep om te komen helpen de dozen uit te pakken, reageerden er slechts twee: Diny en ik."

In de nieuwe bieb op de basisschool werd meteen een scheiding gemaakt tussen jeugd- en volwassenenboeken. Toch bleek de bieb op die plek geen goede keuze, want de school is overdag vanwege veiligheidsomstandigheden niet toegankelijk voor bezoekers van de bieb en ook niet vanwege de situering in de aula, waar het overdag altijd druk was. Diny Egenberger: "Toen kwam het aanbod van het WoZoCo om de 'volwassenen'-bieb gratis in dit gebouw te huisvesten en dat was perfect". Straten vult aan dat er bij de verhuizing naar deze plek slechts drie kasten aanwezig waren. "Het bestuur van het WoZoCo ging akkoord dat we meer kasten mochten aanschaffen. Bij een goede onderbouwing van de vraag krijgt de bieb eigenlijk alles waar om gevraagd wordt. En dus is een compliment aan het WoZoCo-bestuur hier op zijn plaats."

Het lenen gaat op basis van vertrouwen zegt Marie-Claire Janssen: "Men komt hier boeken lenen en wij verwachten dat de boeken ook weer netjes teruggebracht worden. En dat gebeurt ook altijd. Alleen van de duurdere boeken, bijvoorbeeld de naslagwerken van de omgeving, wordt de naam van de lener genoteerd."

De bieb krijgt heel veel boeken aangeboden, hetgeen past in het actuele fenomeen dat veel mensen aan het `ontspullen` zijn. Iedereen lijkt wel aan het opruimen thuis. Straten: `We hebben zelfs nog een voorraad boeken in de kelder staan. We weigeren ook nooit boeken. Boeken die we dubbel hebben gaan om de zoveel tijd naar de kringloopwinkel in Ewijk. Gaan er boeken uiteindelijk naar de papiercontainer, dan gaat de opbrengst daarvan naar jeugdprojecten binnen de hele gemeente Beuningen."

In totaal zijn er acht vrijwilligers die de bieb in Weurt draaiende houden. Verder is iedereen welkom om boeken te lenen of gewoon een praatje te komen maken onder het genot van een kop koffie of thee. De openingstijden van de bieb in Weurt zijn maandag en woensdag van 14-16 uur en vrijdag van 10-12. Voor meer info kunt u bellen met Ellen Straten via 06-28806429 of mailen naar ellenbeeken@hotmail.com

Meer berichten