Logo koerierbeuningen.nl


Foto: Jan Hermens

Column Jan Hermens: Wees gegroet Maria

  Column

Zacht klinken zoete klanken door het bladerdek heen. Wie dichterbij komt, kan de woorden onderscheiden. De bomen staan vol in het blad, ergens hoog op een tak kwinkeleert een merel. Zonnestralen verwarmen de gezichten van de gelovigen, het Marialied verwarmt hun harten. Komende zondag is op de prachtige Kapelberg in Bergharen de Maas en Waalse bedevaart. Tientallen gelovigen bezoeken de openluchtviering om te luisteren, te zingen en te bidden. Ik heb daar meerdere malen orgel mogen spelen en werd telkens weer geraakt door de schoonheid van de plek en de toewijding aan Maria. Want gelovig of niet, de Heilige Maagd beroert de ziel van menig mens. Geen kerkelijke bruiloft is compleet zonder een gezongen groet aan Maria. Het is wat mij betreft het meest aangrijpende moment van de viering, als de bruid knielt voor het beeld van de Moeder Gods.

Ik vermoed dat heel wat rooms-katholieken hun blijdschap en zorgen eerder neerleggen bij Maria dan bij Onze-Lieve-Heer. Met alle kaarsjes die in de loop der eeuwen bij Maria zijn opgestoken, kun je de weg van Winssen naar Nazareth waarschijnlijk plaveien. Componisten hebben in de loop der eeuwen talloze liederen aan haar gewijd. Ja, het Ave Maria van Bach/Gounod is schitterend, maar stiekem geniet ik ook van God, groet U, zuiv're bloeme. Een eenvoudig liedje, pure volksdevotie, licht sentimenteel, maar wel ontroerend. Of Maria echt in de hemel troont, of ze al of niet bestaan heeft en of ze daadwerkelijk de Zoon van God gebaard heeft, dat weet ik niet. Ik weet wel dat Maria kracht en steun geeft aan mensen die in haar geloven. Eenvoudigweg omdat gelovigen erop vertrouwen dat de Heilige Maagd hun gebeden aanhoort en dat schept rust.

Gevoel en verstand zitten als het om devotie gaat bij mij niet op één lijn. Nuchter bezien denk ik dat wij mensen veredelde dieren zijn die net als andere dieren geboren worden en sterven en daarmee is het boek uit. Naar mijn mening is een godsdienst met alle bijbehorende betekenisvolle rituelen en muziek geen godenzaak, maar mensenwerk. Maar mijn gevoel is het vaak oneens met mijn verstand. Want hoe mooi zijn de Bijbelverhalen, hoe wijs de parabels en hoe vreugdevol het evangelie. En hoe zakelijk ook het verstand, een muzikale hulde aan Moeder Maria raakt altijd mijn hart. Jan Hermens

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox