Logo koerierbeuningen.nl


Column Jan Hermens: Thuisfluiter

  Column

BEUNINGEN - Ik fluit graag en veel. En als ik niet fluit dan zing ik. Behalve als ik zit te eten. Wel eens geprobeerd om gelijktijdig een koekje te eten en een deuntje te fluiten? Dat valt niet mee. Ik fluit overal, maar vooral in mijn eigen huis. Wat dat betreft ben ik een onvervalste thuisfluiter. Er is één plek waar ik mijn melodietjes niet durf te laten horen: op het voetbalveld. Voor je het weet sta je op de middenstip scheidsrechter te spelen. Mij niet gezien.

Helaas denken veel mensen er zo over, want voetbalclubs in de regio melden dat ze met een tekort aan arbiters kampen. Niet zo vreemd ben ik bang, want scheidsrechter zijn is een pittige klus. Allereerst hollen er tweeëntwintig spelers over het veld. Die zijn het lang niet altijd eens met de beslissingen van de scheids. Een scheldwoord valt soms sneller dan een doelpunt. Heeft de leidsman de voetballers onder controle, dan is daar nog het publiek. Een factor die je niet moet onderschatten. Niet iedere toeschouwer beheerst zijn emoties even goed. “Geachte scheidsrechter, ik behoor mij niet met uw beslissingen te bemoeien, maar weet u zeker dat die strafschop terecht is? Naar mijn bescheiden mening was er geen sprake van een overtreding.”
Zo gaat het meestal niet.
Respect dus voor alle mannen en vrouwen die met een fluitje over de velden rennen. Een scheidsrechter moet overwicht hebben, zelfbeheersing, een behoorlijke conditie en een dikke huid. De grote baas op het veld draagt een flinke verantwoordelijkheid. Een missertje is gauw gemaakt.
Dat doet me denken aan de man die sinds een paar weken in Nederland verblijft: Diego Armando Maradona. Ooit een virtuoze topvoetballer, nu een pafferige vedette. Iedereen weet dat zijn eerste treffer in de kwartfinale van het WK van 1986 een handsbal was. De scheidsrechter meende dat de Argentijn met het hoofd scoorde en keurde de treffer goed. Maradona zelf sprak van de hand van God, tot hij in 2006 de handsbal toegaf. Over scheidsrechterlijke dwaling gesproken…
De oplossing voor het gebrek aan scheidsrechters? Die is in één woord te vatten: respect. Van spelers en toeschouwers. Ja, scheidsrechters zijn mensen en kunnen zich vergissen. Is het erg als de F13 daardoor een hoekschop tegen krijgt? Lijkt me niet, maar mijn mening is misschien gekleurd. Ik ben nu eenmaal een thuisfluiter!

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox