Foto: Jan Hermens

Column Jan Hermens: Ruimtepuin

  Column

Overal waar de mens opduikt, laat hij afval achter. Zelfs in het heelal. Logisch natuurlijk, daar is immers de ruimte. Er zweeft inmiddels zoveel troep tussen hemel en aarde dat het tijd is voor een schoonmaakactie. Ruimen in de ruimte zogezegd. Nu is schoonmaken in het heelal een tikje complexer dan zwerfafval prikken op straat of containers legen in een vuilniswagen. De DAR wilde nog een offerte indienen voor dit klusje, maar heeft dat bij nader inzien toch maar niet gedaan. De route is wat lang en past niet helemaal in het weekschema.

Wat is de bedoeling? De Britten sturen hun uitvinding de CubeSail de ruimte in. Simpel gezegd is dit een klein onbemand kastje met een vangnet erin. Dat net is bedoeld om rondzwevende brokstukken mee op te vangen. Best lastig lijkt me. Stel je voor dat CubeSail mist. Dan moet het kastje misschien wel wachten tot het brokstuk weer langskomt, over een jaartje of zo. De laatste keer dat ik iets met een netje ving, is nog niet zolang geleden. Ik was niet op jacht naar defecte kunstmanen of overjarige satellieten, ik was op jacht naar jonge zebravinken. Die zweefden niet rustig voorbij, die fladderden in ijltempo rond mijn hoofd tot ik sterretjes zag.

Waarom is afval in de ruimte een probleem? Niet omdat wij daar in ons dagelijks leven iets van merken. Wel omdat troep in het heelal niet netjes blijft liggen. Het spul beweegt. Dat is nogal vervelend, want alle raketten en andere technische hoogstandjes die wij de lucht inschieten, lopen kans op een botsing met ruimtepuin. Zo'n frontaaltje kan hard aankomen. Het bouwen en lanceren van een satelliet kost een paar stuivers. Het is bijzonder jammer als ons eigen ruimteafval zo'n apparaatje in duizend stukjes uiteen doet vallen. Bovendien ontstaat er dan nog meer troep.

Ik heb geen idee hoe lang CubeSail erover doet om het heelal weer een beetje toonbaar te maken. Weken, maanden, jaren? Of is er misschien een heel leger CubeSails nodig om het zaakje grondig op te schonen? Wellicht kan André Kuipers nog een handje toesteken, als hij nog eens naar boven gaat. Met een schepnetje, uit het raampje van zijn raket.

Ik vind het prima dat de Britten een paar ton puin wegvangen, maar één object mag van mij blijven zweven: het groene flesje Heineken. Hoe moet het anders met het noorderlicht?

Meer berichten
Shopbox