Foto: Jan Hermens

Column: Buikloop

  Column

Je hebt vier jaar lang dag en uur getraind. Feestjes overgeslagen, gebakjes laten staan, niet naar Jinek gekeken, om half tien onder de wol gekropen. Alles heb je gedaan om die ene wedstrijd op de toppen van je kunnen te presteren. Je zit in een Boeing, slechts drie stoelen verwijderd van iemand die zich niet helemaal lekker voelt. Twee dagen voor jouw ultieme dag op de Olympische Spelen slaat het noro-virus genadeloos toe. De energie sijpelt als dunne smurrie je lichaam uit. Dat is een drama.
Vandaar dat ik toch maar niet in het vliegtuig naar Zuid-Korea ben gestapt. Ik wil er niet de oorzaak van zijn dat een van onze schaatshelden een gouden medaille misloopt door mijn buikloop. Dat zou pas echt strontvervelend zijn. Mijn variant van buikloop kende meerdere gradaties. De eerste dag was het buiksprinten, daarna werd het buikjoggen, toen buiksjokken en inmiddels heeft mijn maag- en darmstelsel zich redelijk hersteld. Ik heb vorige week wel een paar dagen in relatieve quarantaine doorgebracht. Niet dat ik helemaal nergens kwam, maar repetities en sportavondjes heb ik maar even gemeden. Buikgriep is helaas nogal besmettelijk. Dat heb ik ondervonden, want ik was niet de eerste in ons huishouden die kampte met krampen.
Niet voor niets verbande de organisatie van de Olympische Spelen twaalfhonderd beveiligers naar de eenzaamheid van kleine caravans. Alles om te voorkomen dat het noro-virus sporters treft. Dat virus, voor de meeste mensen een ongemak van een paar dagen,is een monster voor topsporters. Schone toiletten zijn een eerste vereiste.
Nu ik daaraan denk: De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van D66 over het plaatsen van meer openbare toiletten. Ook wil het kabinet dat winkels hun wc's vaker openstellen voor zieken, zwangeren en gehandicapten. Soms is het een hele opluchting als de caissière zegt dat je de pot op kunt.
In Winssen is trouwens geen tekort aan toiletten. Als je in Oelewaal hoge nood hebt, is de redder nabij. Een telefoontje en er staat binnen de kortste keren een heel pleemobiel voor je neus. Gratis? Nee, waarschijnlijk niet. Maar wel handig bij acute buikloop. Zeker omdat wildsproeien verboden is. Als je daarop wordt betrapt, zit je pas echt in de shit.

Meer berichten