Foto: Jan Hermens

Column: Donorwet

  Column

Voor Pia Dijkstra is 13 februari 2018 een dag met een gouden randje. De Eerste Kamer stemde in met haar donorwet. Weliswaar nipt, maar toch. In 2020 wordt die wet van kracht. Het kostte Pia de nodige zweetdruppeltjes om haar plan door de Senaat te loodsen. Om dat voor elkaar te krijgen moest ze aardig wat water bij de wijn doen. Dat lijkt me niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de wijn, maar in Nederland zijn we gewend aan compromissen. Bovendien is verdunde wijn goedkoper.
Die donorwet betekent kortweg dat wij allemaal orgaandonoren zijn, tenzij we ergens online aangeven dat we dit niet willen. Nu is het nog andersom: wij zijn geen orgaandonoren, tenzij we ons als donor registreren. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om orgaandonatie na overlijden. Het is ook mogelijk organen te doneren bij leven, er zijn mensen die een nier afstaan voor een naaste. Dat werkt echter anders.
Het water in de wijn, dat zijn onze nabestaanden. Om CDA. VVD en PvdA over de streep te trekken heeft Dijkstra de rol van de nabestaanden in haar wet vergroot. Nabestaanden kunnen voorkomen dat de organen van een overledene verder leven in een ander lichaam.
Ik ben een voorstander van de nieuwe donorwet. Een soort van recycling in optima forma, zo zou je het kunnen noemen. Waarom al die bruikbare organen verbranden of begraven? Een nieuw (of eigenlijk tweedehands) orgaan kan mensen met ernstige medische problemen het leven teruggeven. Hoe mooi is de gedachte dat dankzij mijn organen zieke mensen een betere toekomst krijgen. Als ik dood ben heb ik mijn organen toch niet meer nodig. Een deugdelijke occasion, daar lijkt me als longpatiënt niets mis mee. Geen idee overigens wat er van mij na mijn dood nog bruikbaar is. Ik heb geen hart van steen, dat scheelt alweer. En hoewel ik graag sport, beschik ik niet over de longen van een paard. En ook niet over haviksogen.
Ik hoop nog minstens een jaar of vijftig mee te gaan, in die tijd kan er veel gebeuren. Enige slijtage van de organen is onafwendbaar. Wie weet zeggen de artsen wel: "een degelijk tweedehandsje is leuk, maar wat moeten we met dit hoopje schroot?" Het kan ook zomaar zijn dat er wat bruikbare onderdelen tussen zitten. M'n blindedarm misschien?

Meer berichten
Shopbox