Foto: Jan Hermens

Column Jan Hermsen: Sie sind willkommen!

  Column

In Groesbeek, aan de grens van de Duitse heuv'len, liggen heel wat zweetdruppels van mij. In Wijchen en Beuningen trouwens ook. Twaalf keer juichten drommen mensen mij toe op de Via Gladiola. (Nou ja, mij, ze klapten misschien ook voor die duizenden anderen, dat zou kunnen natuurlijk). Van een dertiende intocht kwam het niet, een Vierdaagse was zo moordend heet dat de organisatie het wandelevenement stopzette.
Menig keer ben ik de Zevenheuvelenweg op gestampt in het kielzog van een peloton militairen. Hun ritmische 'gezang' bracht me in een stevige cadans en maakte het klimmen makkelijker. Aardig detail: hoe verder de week vorderde, hoe rauwer de stemmen van de soldaten. Stoere liedjes waren het, soms een tikje grof. Ze pasten wel bij die grote, sterke kerels. Hoewel, groot en sterk? Ik heb meermalen militairen hangend tussen twee collega's zien strompelen. Pijn hoort bij de Vierdaagse, niemand kan de wandelmarsen lopen zonder zijn benen te voelen. Militairen horen ook bij de Vierdaagse, vind ik. Ze geven het evenement kleur, trekken altijd bekijks. Onderweg flirten ze wat met meisjes uit het publiek, bij warm weer is de supersoaker hun wapen.
Nu las ik op Gelderlander.nl dat Antifascistische Oud-Verzetsstrijders Nederland (AVN)-Bond van Antifascisten, de Bundeswehr uit de Vierdaagse wil weren. Pijnpunt is dat de soldaten in hun vrije tijd de Duitse militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn bezoeken. Ja, daar liggen gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog. Mannen, jongens vaak, die aan Duitse zijde vochten. Maar weet inmiddels niet iedereen dat oordelen over soldaten in oorlogstijd nuance vraagt? Behalve dat heeft de Bundeswehr van nu helemaal niets met de Tweede Wereldoorlog van doen. Het hedendaagse Duitsland is de motor van Europa, een staat waarmee Nederland zeer goede betrekkingen onderhoudt. Onder het artikel op Gelderlander.nl stonden reacties. Ik citeer hier Ton Harbeek, want volgens mij heeft hij helemaal gelijk. "Wat een onzin is dit, mijn vader heeft gevochten op de Grebbeberg en heeft dus zijn deel wel gehad in de oorlog. Maar hij heeft ons opgevoed met de woorden en die zijn ons bijgebleven en daar ben ik trots op: haat de Duitsers niet. En ook zij mogen dus meelopen in de Vierdaagse."

Meer berichten