Foto: Jan Hermens

Column Jan Hermens: Schoolvoetbal

  Column

Een soepele kapbeweging, in een flits is Lieke haar tegenstandster voorbij. Met lange passen snelt ze richting de goal. Ze speelt de bal slim in de voeten van haar teamgenote op rechts en stoomt zelf door, het strafschopgebied in. De rechtsbuiten geeft een hoge voorzet. Lieke kijkt, springt, draait rond haar as. Haar voet raakt de bal, een weergaloze omhaal. Dan... valt er een druppel op mijn neus. Ik ontwaak uit mijn dagdroom en weet weer waar ik ben. In Beuningen, bij het schoolvoetbaltoernooi voor meisjes. Het regent. Geen Lieke Martens op het veld die met wervelende acties het oog bekoort. Maar ik vermaak me toch. Want een partijtje tussen De Dromedaris en De Hoeven is absoluut aardig om te zien. "Wat een bal!" roept een jongetje uit het publiek. Hij bedoelt eigenlijk: "Wat een kans, die had moeten zitten." Dat klopt, de bal had in de touwen gemoeten, maar het grappige van niet-voetballers is dat ze erin slagen opgelegde kansen op wonderlijke wijze te missen. En dat het ze soms lukt de meest kromme ballen met wat geluk en wijsheid achter de keeper te werken. De meest onverwachte schoten komen niet zelden van de minst ervaren spelers. Zij zijn blij dat ze de bal raken, malen niet om richting of effect, maar rossen gewoon die knikker een eind weg. Dat levert nog wel eens verrassingen op.
De scheids fluit het potje tussen De Dromedaris en De Hoeven trouwens op z'n Engels. hij laat veel toe. Twee overduidelijke handsballen bijvoorbeeld. Dan maar met mijn arm, lijkt een verdedigster te denken als de tegenstander oprukt. Als die bal maar weg is. Een moeder langs de kant ziet wat er gebeurt, net als ik. Het spel gaat door en dat is prima. De meiden gedragen zich sportief op het veld. Dat iemand dan reflexmatig hands maakt, het zij zo. Later gebeurt het dezelfde ploeg nog een keer. Ook nu gelukkig geen scheldende ouders of een coach met een rood hoofd van woede. Daar is de sfeer niet naar. Het is gemoedelijk. Terwijl de regen gestaag neerdruppelt, volgen vooral veel moeders de verrichtingen van hun dochters.
Of de nieuwe Lieke Martens is opgestaan? Dat zal de tijd leren. Een school, De Reuzepas, speelt in oranje tenues. Kunnen de meiden vast wennen. Wie weet holt er over pakweg tien jaar eentje over het veld op het WK. Hoge voorzet van rechts, springen, draaien, de teen raakt de bal. Een omhaal om in te lijsten.

Meer berichten