Foto: Jan Hermens

Column Jan Hermens: Op de goede weg

  Column

File, wie heeft er geen hekel aan? Als het even kan, probeert menig automobilist zulk oponthoud te voorkomen. Zo ook een bestuurder in Wageningen. Die besloot een stukje door het weiland te rijden om de file te omzeilen. Grote auto, krachtige motor, kan best. Nou, niet dus. Het had geregend, de grond was nat en dus stond de auto alsnog stil. De 'terreinwagen' was smetteloos wit. Tot het avontuurtje in de klei. Ik heb een beeld: witte auto, wielen slippen in de blubber, prut spat omhoog, tijd voor de wasstraat! (En voor een tractor om het voertuig vlot te trekken). Toch nog te laat thuis voor het eten.
Ik heb nooit met mijn auto vastgestaan in een weiland. Wel ben ik een keer per ongeluk op het fietspad beland. En ik deed niet eens een poging om de file te vermijden. Het was in de fraaie stad 's-Hertogenbosch. Mijn navigatietalent is nogal beperkt, zelfs met TomTom. Ik moest ergens linksaf en dat deed ik. Te vroeg. Dat fietspad was breed, mijn Fiat Panda paste er met gemak op. Het duurde dan ook even voor ik doorhad dat ik niet op de straat reed. Gelukkig was mijn bijrijder alert.
De meest wonderlijke 'file' waar ik ooit in gestaan heb, is een carnavalsoptocht. We wilden net weggaan uit Velddriel, maar het was al te laat. We belandden in de stoet. Ik had geen andere keus dan mee te sukkelen met alle praalwagens. Ik kan u vertellen: je voelt je wel een beetje bekeken, met je personenauto in de optocht. Volgens mij heb ik vrij snel daarna een andere auto gekocht. Het is maar goed dat ik geen Ferrari heb. Met zo'n Italiaanse buikschuiver zou ik op de eerste de beste verkeersdrempel blijven hangen. Ik geef niets om luxe auto's. Een Maserati, Ferrari of Porsche ziet er aardig uit, ik voel niet het verlangen erin te rijden. Er is slechts één auto (behalve mijn rode Fiat) waar mijn hart sneller van slaat: een oude Landrover Defender. Voor mij geen Italiaans raspaard. Doe mij maar een Brits werkpaard. Er mogen best wat sporen van zware arbeid zichtbaar zijn. Zo'n auto voelt als een gebruikte groene waxjas: je kunt er alles in meenemen en er mag gerust een spatje modder op zitten. Een soort rijdend hondenhok waarin desnoods ook nog een Shetlander, een geit en zes paar laarzen mee kunnen. Zo'n Landrover maalt niet om een nat weiland. Daar heb je tenminste echt wat aan als er file staat.
Jan Hermens

Meer berichten