Foto: Jan Hermens

Column: Schreeuw van de meeuw

  Column

Jade van der Lelie heeft een bijzonder talent. Zij kan iets wat niet iedereen kan. Haar meeuwengeschreeuw is net zo levensecht als het gekrijs van de vogels zelf. Ze heeft dan ook niet voor niets het Nederlands kampioenschap meeuwen schreeuwen gewonnen. Een gouden meeuw siert nu haar schoorsteenmantel. En dat niet alleen: ze mag Nederland afvaardigen op het EK meeuwen schreeuwen. Jawel, dat bestaat ook. Wellicht is daar het deelnemertal groter dan tijdens het NK. Slechts één medekandidaat deed eveneens een gooi naar de titel, maar zijn imitatie haalde het niet bij die van Jade.
Nee, dan het open Nederlands kampioenschap burlen. Dat is een veel serieuzere zaak. Op zondag 9 september is deze wedstrijd in Park De Hoge Veluwe, alweer voor de zesde keer. Steeds meer mensen voelen dat ze het in zich hebben, dat oergeluid van het edelhert. Die krachtige brul schuilt in hun tenen, hun haarvaten, in alles. Zo tegen het najaar, als de bronsttijd van de echte edelherten aanbreekt, dan zijn ze niet meer te houden. Eén keer per jaar mogen ze zich helemaal laten gaan. En als ze echt goed zijn, winnen ze er nog een prijs mee ook. Ik heb de burlers wel eens op de radio gehoord. Ook heb ik wel eens een echt hert horen burlen, van iets dichterbij dan verstandig was. In Canada is alles groot, ook de edelherten. Hoe ontdek je eigenlijk dat je een meer dan briljant meeuwenimitator bent of dat je met jouw bronstig burlen alle hindes van de Veluwe naar je achtertuin kunt lokken? Ik heb nooit gedacht: 'kom, laat ik vandaag eens voor de spiegel gaan staan en een meeuw nadoen.' Ik herinner me nog wel hoe mijn trombone klonk toen ik daar voor het eerst op blies. Als een zeekoe, op het droge. Er is (nog) geen NK loeien als een kudde zeekoeien, dus heb ik me niet verder in deze dieren gespecialiseerd. Bovendien gebruikte ik een hulpmiddel, ik weet niet of dat op een NK is toegestaan.
Haar overwinning op het Nederlands kampioenschap opent deuren voor Jade, dat weet ik zeker. Ik vermoed dat creatieve geesten hard werken aan een format voor een televisieprogramma. Iets origineels moet het worden, een show die sprankelt. Met een titel die verrassend is. Die het Nederlandse publiek nooit eerder gehoord heeft. Beste kijkers, vanaf 2019 elke werkdag op primetime: De schreeuw van de meeuw! Jan Hermens.

Meer berichten