Foto: Jan Hermens

Column: Rennen, springen, vliegen

  Column

Welvaart is prettig. Maar te veel welvaart verzwakt de mens. Iedereen weet het: we eten ongezond en bewegen te weinig. Kinderen kunnen geen bal meer gooien. Althans, niet zover meer als twintig jaar geleden. Ze kampen met rug- en nekklachten. Hun handschrift is onleesbaar. Hun conditie en spierkracht nemen af. Kortom: ze moeten weg van tablet en smartphone en naar buiten. Bewegen, ravotten, spelregels bedenken en weer veranderen.

Volgens mij vinden de meeste kinderen buiten sporten heel leuk. Dan ga ik af op de tennisclinic in Beuningen waar ik vorige week even bij was. Stralende gezichten, kinderen die hun best doen om een bal weg te slaan of te vangen. Ze rennen, springen, fladderen over de baan. Pret in het kwadraat. Nu heb ik wel een zwak voor tennis. Als kind heb ik een jaar of acht getennist en de liefde voor racket en bal is nooit verdwenen. Inmiddels badminton ik al jaren. Ook een heerlijke sport. (Zal ik nog wel eens een column aan wijden, aan de woensdagavond van badmintonclub 't Winssense shuttletje).

Het vermaak ligt op straat. Maar hoe krijg je kinderen naar buiten? Ik zeg: tablets en smartphones in de kast, met een slot erop.

Buiten spelen is geweldig, maar waar? De tijd van Dik Trom is voorbij. Toen reed er af en toe een paard en wagen over een karrenspoor en was de hele wereld een speelterrein. Nu is speelruimte schaars. Op straat is het druk, op braakliggende veldjes verrijzen woonwijken. De gemeente Beuningen bezuinigt bovendien op speeltuintjes. Dat lijkt me eerlijk gezegd geen groot probleem, zolang de speelruimte maar niet verloren gaat. Een grasveldje is prima, als hondenbezitters er hun viervoeter niet op uitlaten. En laat er alsjeblieft geen creatieve tekenaar opstaan die zogenaamde natuurlijke elementen aanbrengt. Een veldje met kuilen, gaten en rotsblokken in een woonwijk heeft weinig zin. Daar kun je namelijk geen balspel op spelen. Ik ben wel een voorstander van klimmen, klauteren en ontdekken. Maar je moet zogenaamd natuurlijke elementen niet naar de kinderen brengen, je moet de kinderen in de natuur loslaten. Kijk naar Het Dijkmagazijn.

Voor in en rond de woning: stoepen om op te skaten of te steppen, pleintjes en veldjes om op te voetballen, trefballen, tikkertje te spelen of wat dan ook. Het vermaak ligt op straat. Faciliteren is leuk, maar hoe krijg je kinderen zover dat ze daadwerkelijk naar buiten gaan? Zorg dat binnen zitten minder aantrekkelijk is dan erop uit gaan. Wat houdt kinderen binnen? Exact, tablets, smartphones, games. Ik zeg: in de kast, slot erop. Je hebt maar één lichaam. Maak het sterk, houd het soepel. Met een beetje geluk loop je dan op je 85e nog als een kievit.
Jan Hermens

Meer berichten