Foto:

Jan Hermens: Vurig stukje

  Column

Column: Voetnootjes

Een van de grootste menselijke ontdekkingen is het maken van vuur. Toen onze verre voorouders eenmaal naar believen fikkie konden stoken ging er een wereld voor ze open. Eindelijk een grot met sfeerverlichting en verwarming. Bovendien kun je op flakkerende vlammen voedsel bereiden. Zo'n mammoetboutje smaakt geroosterd toch een stuk beter dan rauw. (Denk ik. Ik heb eigenlijk nooit mammoetvlees geproefd, u wel?).
In de tijd dat in de Lage Landen oermensen rondhuppelden, bivakkeerden hier ook dieren waar de wolf bij verbleekt. Wilde dieren vertonen een voor de mens plezierige overeenkomst: ze vrezen vuur. Vlammen zijn soms beschermers.
Vuur maken was in de prehistorie een vak apart. De mens had natuurlijk eerst de lucifer uit moeten vinden. Twee specifieke stenen op de juiste manier tegen elkaar slaan, geeft vonken. Wat ook werkt: een stokje op een stuk hout zetten en wrijven. Een meer geavanceerde variant van deze techniek is de vuurboog. Laat ik daar nu pas nog mee gewerkt hebben! Het principe is eenvoudig: je hebt een boog, een glad stokje, een stuk hout met een kleine holte erin en een blokje met een soortgelijke holte. Het gaat erom wrijvingswarmte te creëren. Dat doe je door het rechtopstaande stokje heen en weer te draaien op het hout met de holte. Het ging ongeveer zo: ik draaide de pees van de boog één keer om het stokje, zette het houtje rechtop en bewoog de boog op en neer. Tot het touwtje losschoot. Ik begon opnieuw. Tot het touwtje losschoot. Ik begon opnieuw. Tot het touwtje losschoot. Ik begon opnieuw. Tot het touwtje losschoot. Ik begon opnieuw. En waarachtig, stokje en touwtje bleven op hun plek. Zagen, zagen, zagen tot de stoom uit mijn oren kwam en... het hout begon te roken.
Ik kan u vertellen: de oeroude techniek werkt. En geloof me, als ik met stokjes, touwtjes, blokjes en hooi vuur kan maken, dan bestaat er een reële kans dat u dat ook kunt. Makkelijk? Dat is niet helemaal het juiste woord. Praktisch? Mwah. Leuk? Ja, dat wel. Wat nog leuker is: ik heb mijn eigen vuurboog in elkaar geknutseld. Lucifers? Die worden nat. Aansteker? Die raakt op, bovendien verbrand ik dan mijn duim. Nee hoor, als ik thuis de kachel wil aanmaken, komt mijn vuurboog uit de schuur. Vliegt de vonk niet over? Geen probleem, warm krijg ik het toch!

Meer berichten