Foto:

Column: Lidl heeft lef

  Column

Voetnootjes

Supermarktketen Lidl heeft aangekondigd in vier jaar tijd de verkoop van sigaretten af te bouwen tot nul. Dat getuigt van lef. Want zo'n actie kan betekenen dat Lidl klanten verliest. Van de andere kant voelt de directie natuurlijk welke wind er in Nederland waait. De roep om een rookvrije generatie klinkt steeds luider. Het is helemaal niet uitgesloten dat Lidl juist klanten wint door te stoppen met de verkoop van sigaretten. Het imago van het bedrijf gaat er in ieder geval niet op achteruit. Het aantal rokers daalt, dat ziet Lidl ook. Supermarkten mogen vanaf 2020 rookwaren niet meer uitstallen. Dat betekent vermoedelijk een verdere afname van de verkoop. Bij drogisterijen als Kruidvat en Trekpleister is vanaf 2019 geen tabak meer te krijgen.
Er is veel veranderd de afgelopen twintig, dertig jaar. In de jaren '80 stonden op menig verjaardagsfeestje de sigaretten nog in een glas op tafel, voor de gasten. De overgebleven exemplaren gingen voor een jaar de kast in, om daar langzaam te verpulveren. Wie als laatste op zo'n partijtje binnenstapte, nam een mesje en een mistlamp mee. Dat mesje diende om de rook te snijden, de mistlamp voor de zichtbaarheid.
Op de meeste feestjes gaat het er nu anders aan toe. De tendens is om roken steeds minder zichtbaar te maken. Straks zien we net als Arendsoog in de jongensboeken van weleer, alleen nog ergens een gloeiend puntje in het duister. Of we horen een oorverdovend lawaai. Dacht iemand op een rustig plekje een trekje te kunnen nemen, hangt er een rookmelder...

Ik juich de huidige ontwikkelingen toe. Niet omdat ik rokers wil veroordelen, want mensen zijn vrij om hun eigen keuzes te maken. Wel omdat de vanzelfsprekendheid van de sigaret verdwijnt en kinderen steeds minder paffende voorbeelden zien. Een positieve ontwikkeling vind ik. Het moet voor kinderen niet 'cool' zijn om te roken. Want bij de jeugd begint het. Wie als tiener niet aan de sigaret gaat, laat de tabak ook op latere leeftijd links liggen. (Vermoed ik. Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek geraadpleegd). Hoe meer drempels er liggen tussen kinderen en tabak, hoe beter. Een rookvrije generatie, een mooi doel waar rokers en niet-rokers samen naar kunnen streven. Want ook al ben je als ouder gehecht aan je sigaretje, je zegt niet tegen je kind van 13: "kom jongen, gezellig, steek er ook eentje op."
Jan Hermens

Meer berichten