Foto:

Column: Jeuk

  Column

Voetnootjes

Ik heb jeuk. Dat komt doordat ik aan Jinek denk. Nee, hoewel aantrekkelijk en intelligent, is het niet Jinek zelf die mij de kriebels bezorgt. Van Eva krijg ik meestal zwemneigingen. Dat komt door haar enorme blauwe ogen. Maar ik dwaal af. Ik heb de kriebels door een onderwerp uit een talkshow van Jinek. Ze meldde onlangs namelijk dat in Leidse studentenhuizen schurft is uitgebroken. Schurft is een nogal besmettelijke aandoening. Hele kleine beestjes, schurftmijten, graven gangen in de opperhuid van de mens en leggen er hun eitjes. De eitjes, de mijten zelf en hun uitwerpselen veroorzaken allergische reacties. En die geven jeuk.

Wacht, even krabben

Dat schurft in studentenhuizen oprukt, is niet zo vreemd. Besmetting vindt onder andere plaats via matrassen of beddengoed waarin de mijten zich hebben genesteld. Of via huid-op-huidcontact. Een hand geven duurt niet lang genoeg voor de beestjes om te verhuizen. Een kwartiertje huid-op-huid voldoet wel. Oppassen dus. Denk je met een meid het bed te delen, ligt er nog een mijtje bij!
Hygiëne is de beste remedie tegen de schurftmijt. Maar ja, heeft u wel eens schone studentenhuizen gezien? Ja, misschien als ze nieuw gebouwd zijn, tot een kwartier na de oplevering.
Waar studenten gezellig en knus dicht bij elkaar leven en niet elke dag hun woning soppen, daar dansen de diertjes op tafel. Ach, een vlo op het bureau, wat kan het schelen? Die zie je tenminste met het blote oog. Mijn vorige hond verleende heel af en toe een vlo asiel. Als ik Jelle zag krabben, ging ik op jacht. Vlooien vangen is niet zo moeilijk bij een kortharige witte hond. Ik ving ze tussen de nagels van mijn duim en wijsvinger. Wel goed knijpen, want ze zijn vrij taai. (Excuses Marianne Thieme, ik had die vlooien natuurlijk op een veilig plekje uit moeten zetten. Dat heb ik niet gedaan.) Bij onze dwergpinscher heb ik nog geen vlooien geconstateerd. Dribbel is zwart. Dat helpt niet bij het waarnemen van ongedierte.
Wacht, even krabben. Waar die jeuk van mij vandaan komt? U weet vast wel hoe dat werkt: fantaseer maar even over vlooien, luizen en mijten. Ziet u wel: nu heeft u ook jeuk! Jan Hermens
                

Meer berichten