De vertegenwoordigers van de deelnemende podia.
De vertegenwoordigers van de deelnemende podia. (Foto: Gelderse Podia)

Gelderse Podia bundelen krachten en kennis

  Cultuur

Bijna twintig Gelderse podia, waaronder Theater De Molen in Beuningen, hebben zich recent verenigd in het samenwerkingsverband 'Gelderse Podia'.

Regio - Het betreft theaters tot 600 stoelen, variërend van middelgrote zalen met betaalde professionele krachten tot kleine theaters die draaien op het enthousiasme en de inzet van vrijwilligers. Allemaal delen zij overduidelijk één ding: passie voor theater.

Gezamenlijke belangenbehartiging en onderlinge kennisdeling zijn de voornaamste doelen van deze jonge vereniging. Posttheater Arnhem nam het initiatief en peilde de belangstelling onder de Gelderse theaters. Velen reageerden positief en gaandeweg haakten meer podia aan. Het ledenaantal groeit nog steeds. Overlegmomenten worden benut om expertise te delen over bijvoorbeeld programmering, vrijwilligersbeleid en marketing. Ook kijken de podia naar gezamenlijke projecten samen met Cultuurmij Oost, een Gelderse Cultuurorganisatie.

De theaters van Gelderse Podia zijn zonder uitzondering plekken waar cultuur broeit en groeit. Door hun beperkte grootte zijn deze theaters goed in staat om verbinding te zoeken met een diversiteit aan doelgroepen. Ook bieden deze podia aanstormend talent een kans om te spelen en zich te ontwikkelen tot een gevestigd artiest. De provincie erkent de waarde van deze podia en heeft de startfase van dit samenwerkingsverband ondersteund. Gelderse Podia wil álle podia in de provincie een stem geven in het provinciale beleid en in het landelijke netwerk van podia en fondsen.

De deelnemende theaters zijn tot dusver: Theater de Molen - Beuningen, Agora Theater- Druten, Theater 't Mozaïek -Wijchen, Theater Cultura - Ede, De Poorterij - Zaltbommel, DRU Cultuurfabriek - Ulft, Gruitpoort - Doetinchem, Top Theater - Bemmel, Huis van Puck - Arnhem, Veluvine Theater - Nunspeet, Musiater - Zevenaar, De Heerd - Heerde, Posttheater - Arnhem, De Lindenberg - Nijmegen, Schouwburg Lochem - Lochem, Theater De Kik - Elst, 't Barghse Huus - 's-Heerenberg, St. Cultureel Platform Epe - Epe.

Meer berichten